Pogledajte šta smo zabilježili u muzeju: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Radiosarajevo.ba
Pogledajte šta smo zabilježili u muzeju: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Zemaljski muzej

Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi koji se obilježava danas, Crveni križ Federacije BiH, Zavodo za transfuzijsku medicinu FBiH i Zemaljski muzej BiH organiziraju akciju dobrovoljnog darivanja krvi u periodu od 12 do 17 sati na lokalitetu muzeja.

Kako su naveli iz Crvenog križa FBiH, ovaj dan predstavlja priliku da se zahvale svim dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi za poklon koji život znači, te da se podigne svijest o potrebi za redovnim davanjem krvi kako bi se osigurala kvalitetna, sigurna i dostupna krv i krvni sastojci za pacijente kojima je potrebna.

Transfuzija krvi i krvnih sastojaka svake godine spašava milione života. Ovaj postupak ima važnu ulogu u očuvanju života majkama i djeci, pomaže pacijentima koji pate od stanja koja ugrožavaju život da žive duže i kvalitetnije, te svakodnevno predstavlja podršku kompleksnim medicinskim i hiruškim zahvatima, a naročito u slučaju odgovora na prirodne i druge nesreće. 

Transfuzijske ustanove koje omogućavaju pristup sigurnoj krvi i krvnim sastojcima u dovoljnoj količini i predstavljaju ključnu komponentu efektivnog zdravstvenog sistema. Adekvatne zalihe krvi se mogu obezbjediti samo putem redovnog, dobrovoljnog, neplaćenog davanja krvi.

Tema kampanje za ovogodišnji Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je “Sigurna krv spašava živote” pod sloganom “Daj krv i učini svijet zdravijim”. Ideja je fokusirati se na doprinos koji pojedinac davalac može dati poboljšanju zdravlja ostalih u zajednici. Davanje krvi potrebno je u cijelom svijetu kako bi se pojedincima i zajednicama osigurao pristup sigurnoj i kvalitetno osiguranoj krvi i krvnim proizvodima i u normalnim i u hitnim situacijama.

"Kroz kampanju pozivamo sve više ljudi širom svijeta da postanu spasioci dobrovoljnim davanjem krvi redovno. Svakih nekoliko sekundi, nekome, negdje, potrebna je krv. Transfuzijom krvi i krvnih produkata spašavaju se milioni života svake godine. Svjetska zdravstvena organizacija podsjeća i da je zdravlje ljudsko pravo da svi, u svakom momentu i bilo gdje u svijetu, treba da imaju pristup bezbjednoj transfuziji krvi", rečeno je iz Crvenog križa FBiH..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije