Pogledajte novi izgled parka Mirze Delibašića i Davorina Popovića

3
Radiosarajevo.ba
Pogledajte novi izgled parka Mirze Delibašića i Davorina Popovića
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Park Mirze Delibašića i Davorina Popovića

Kako je i planirano, dinamikom radova tokom proteklog vikenda završeni su radovi na uređenju kamenog zida oko parka Mirze Delibašića i Davorina Popovića u centru Sarajeva.

Finansijer projekta je Općina Centar, koja je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila 45.185 maraka. 

"Budući da je korijenje velikih stabala platana, koja su pod zaštitom, na nekoliko mjesta oštetilo kameni zid, te je u ulici Branislava Đurđeva podiglo i trotoar, donesena je odluka da se krene u realizaciju projekta uređenja kamene ograde. Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo kao i Šumarski fakultet iz Sarajeva su nam dali saglasnost na ponuđeni glavni projekat rekonstrukcije i sanacije obodnog kamenog zida oko parka i sa njihovim stručnim službama je usvojeno projektno rješenje", saopćeno je iz Općine Centar.

Kako bi se sačuvali platani u sadašnjem stanju izvršeno je pomjeranje kamenog zida, a novi zid čini stari neoštećeni kamen u kombinaciji sa novim kamenom hreše.

"Pored navedenih radova, eksperti sa Šumarskog fakulteta pregledali su korijenje platana i zaštitili ga u skladu sa standardima, o čemu su sačinili izvještaj. U svim fazama realizacije ovog projekta pored nadzora kojeg je angažovala Općina Centar, također su kao nadzor bila uključena i stručna lica sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu", navodi se u saopćenju Općine Centar.

U fotogaleriji pogledajte šta je danas zabilježio naš fotoreporter Admir Kuburović u srcu glavnog grada BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije