Pogledajte mural u Sarajevu posvećen legendarnom Jovanu Divjaku

11
Radiosarajevo.ba
Pogledajte mural u Sarajevu posvećen legendarnom Jovanu Divjaku
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Mural posvećen Jovanu Divjaku

Srce bivšeg generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka prestalo je da kuca 8. aprila 2021. godine u 84. godini.

On je rođen 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je završio Štabnu školu francuske vojske.

Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu, a rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mural posvećen Jovanu Divjaku - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Mural posvećen Jovanu Divjaku

Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz BiH. Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Divjak je bio jedan od osnivača i inicijator ideje o stvaranju današnjeg Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" u koje je ugradio svoj životni rad i sebe. Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina.

Mural posvećen Jovanu Divjaku - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Mural posvećen Jovanu Divjaku

Nosilac je velikog broja priznanja za društveno – koristan i humanitarni rad a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir)…

Ovaj vikend, u njegovu čast, osvanuo je u sarajevskom naselju Grbavica, tačnije na Dječijoj kući, mural posvećen našem čika Jovi. Kao mali spomen koliko nas je zadužio za svog života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije