Pogledajte kako izgleda najveći zatvor na američkom kontinentu: Već je prepun rivala iz dvije bande

1
AA
Pogledajte kako izgleda najveći zatvor na američkom kontinentu: Već je prepun rivala iz dvije bande
Foto: AA / Mega zatvor u El Salvadoru

Još oko 2.000 pripadnika kriminalnih grupa smješteno je u novoizgrađeni zatvor u El Savladoru koji je kao najveći zatvor na američkom kontinentu izgrađen po nalogu predsjednika te zemlje Nayiba Bukelea.

Novi mega zatvor u El Salvadoru već je prepun bijesnih rivala iz dvije najstrašnije bande Sjeverne i Srednje Amerike - MS-13 i Calle 18.

Smatra se da banda Calle 18 ima oko 65.000 članova, dok MS-13 ima između 50.000 i 70.000 članova. Zarađuju na zločinima kao što su trgovina ljudima, prostitucija, trgovina drogom, reketarenje, pranje novca, iznuda i otmica.

Detalji urušavanja mosta u Baltimoreu: Dva tijela izvučena iz rijeke

Detalji urušavanja mosta u Baltimoreu: Dva tijela izvučena iz rijeke

Riječ je o zatvoru kapaciteta do 40.000 zatvorenika.

Zatvor je otvoren 2. februara i smješten je u kotlini u mjestu Tecoluca koja je od glavnog grada San Salvadora udaljena 74 kilometra.

El Salvador je do sada raspolagao zatvorskim kapacitetom do 30.000, a novoizgrađeni zatvorski kompleks na površini od 166 hektara namijenjen je za efikasniju borbu protiv kriminalnih grupa koje su osnovni sigurnosni problem te zemlje.

Mega zatvor u El Salvadoru
Foto: AA: Mega zatvor u El Salvadoru

Zemlja sa najvećom stopom ubistava u svijetu El Salvador je u vanrednom stanju još od kraja marta prošle godine kada je predsjednik Bukele proglasio rat kriminalnim grupama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije