Palestinski majstor Yusuf gradi punih sedam decenija: "Građevinom sam othranio devetero djece"

0
Anadolija
Palestinski majstor Yusuf gradi punih sedam decenija: "Građevinom sam othranio devetero djece"
Foto: Anadolija / Yusuf es-Sheikh Husein

Građevinac Yusuf es-Sheikh Husein, jedan je od čuvenijih majstora na okupiranoj palestinskoj Zapadnoj obali, koji i u 90-toj godini istim elanom radi i gradi objekte u njegovom rodnom gradu Selfitu. 

Majstor sa punih sedam decenija radnog iskustva, Huseyin ne namjerava prestati raditi sve dok ga zdravlje dobro služi i ne osvrće se na činjenicu da je građevina težak fizički posao.

U razgovoru s novinarom Anadolije istakao da je ponosan na časni posao koji radi, a zadovoljan je što je i djecu uveo u taj zanat.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

"U životu nisam ništa drugo radio. Građevinom sam othranio devetero djece. Uskoro ću napuniti 90 godina života, ali i dalje radim jer ne želim da ovisim o nekom. Zarađujem za život i odbijam svaku pomisao na odlazak u penziju jer je to loše i po zdravlje", kazao je Husein.

Ističući da mu građevinski posao predstavlja i zanimanje i hobi i strast, Husein je kazao da se ne može ni zamisliti van tog posla.

Pored građevinskih radova i nadzora gradnje, Husein je sate provodio i u svojoj radionici za ukrašavanje građevinskog kamena.

Na upit o tajni kako uspijeva ostati tako dugo u teškom zanimanju, Husein je kazao da mu je Bog podario dobro zdravlje koje je čuvao tako što nikada nije pušio, niti pio alkohol, a vodio je računa o zdravoj ishrani, redovnom spavanju i umjerenog rada.

"Starost tijela nema veze sa dušom čovjeka, zato mi ne nedostaje elana i odlučnosti za rad", kazao je Husein.

Ističući kako ni sam ne zna koliko hiljada objekata je gradio ili vršio nadzor tokom gradnje širom Palestine, Husein je kazao da je slavu u poslu stekao zahvaljujući profesionalizmu, lojalnosti, poštenju i pravovremenom dovršavanju radova.

"Često susrećem ljude i mlađe od sebe, koji ne mogu ni hodati jer nisu odlučni, nedostaje im volja. Inertnost je bolest koja uništava srce i tijelo. S druge strane, rad opušta dušu i čisti tijelo od bolesti" rekao je Husein, koji je i društveno aktivan kroz Udruženje starijih osoba "El-Vefa".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije