Ostrva prekrivena solju na jezeru starom nekoliko miliona godina

Anadolija
Ostrva prekrivena solju na jezeru starom nekoliko miliona godina
Kratersko jezero Meke kod Karapinara dio je prelijepog krajolika u centralnom dijelu Turske.

Postepenim isušivanjem jezero je dobilo nekoliko otoka prekrivenih solju koja danas plijene pažnju domaćih i stranih posjetilaca.

Jezero je nastalo prije nekoliko miliona godina kada je u ugašenom vulkanskom području došlo do eksplozije zemnog gasa. Tada je oformljeni krater koji se ispunio vodom. Danas je smješteno na nadmorskoj visini od 981 metra. Uslijed globalnog zatopljenja i oticanja podzemnih voda na površinu jezera izronilo je nekoliko otoka prekrivenih solju. Centralnim dijelom jezera dominira brdo Meke koje se uzdiže na 300 metara iznad vode.

Jezero i istoimeno brdo naziv je dobilo po crnoj liski, ptici koja se na turskom zove “meke kusu” (meke kušu) i koja obitava u ovom području.

Dubina jezera ide do 12 metara. U posljednjih deset godina jezero je izgubilo značajnu količinu vode tako da su ostrva od soli dosta izraženija. Ovakav prizor mami turiste koji se često mogu vidjeti kako kampiraju okolo jezera ili se kupaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije