Oglasio se Nedim Sladić i otkrio gdje će padati snijeg za vikend

2
Radiosarajevo.ba
Oglasio se Nedim Sladić i otkrio gdje će padati snijeg za vikend
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba / Snijeg na Jahorini

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić na svom Facebook nalogu kometarisao je kakve nas vremenske prilike očekuju u vikendu koji je pred nama.

Kako navodi, snijeg će padati na područjima iznad 900 metara nadmorske visine. Sladić dodaje i to da je ovo zahlađenje prolaznog vijeka, ojužit će ponovo od ponedjeljka.

"Hladna fronta koja se sa sjeverozapada Europe spušta prema jugoistoku kontinenta od poslijepodneva prema kraju dana donosi kišu, a uz curenje hladnog zraka uslijedit će i pad temperature zraka u našoj zemlji. S obzirom na to da se razmjerno brzo premješta u sjeverozapadnoj visinskoj struji, procjene su da će padavine do ponoći u većini zemlje prestati, s obzirom na to da u pozadini jača ogranak anticiklone sa zapada i zračni pritisak raste. Glavnina padavina je do prvog dijela večeri.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Snijeg u zraku možda miriše, ali će ga vidjeti područja prolazno tek iznad 900 metara nadmorske visine. Ipak, akumulacije neće biti velike. Zapuhat će sjeverac u Bosni, povremeno umjerene jačine, u Hercegovini umjerena do jaka bura. Osim toga, ovo zahlađenje je prolaznog vijeka, ojužit će ponovo od ponedjeljka.

U nedostatku konzistentnog signala na prognoznim modelima, telekonekcije pružaju malo bolji uvid. Trenutna faza pozitivnog Indijskog dipola i ENSO cirkulacija koreliraju sa nastavkom aktivnog Atlantika nakon prolaznog izdizanja grebena (režim ATR). Drugim riječima, najizglednije je da i dalje prolazimo bez neke bitnije zime", naveo je Sladić.

Meteorolozi najavili promjenu vremena i snijeg. Evo gdje će prvo padati u BiH

Meteorolozi najavili promjenu vremena i snijeg. Evo gdje će prvo padati u BiH

U nastavku podsjećamo i na prognozu FHMZ:

U subotu 18.11.2023., u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje pretežno sunčano. U centralnim i istočnim područjima Bosne ponegdje i povremeno moguć slab snijeg ili susnježica. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do jaka bura, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 4, na jugu do 7, a dnevna od 4 do 10, na jugu zemlje do 14 °C.

U nedjelju 19.11.2023., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Hercegovini pretežno sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 2, na jugu do 5, a dnevna od 6 do 12 °C. 

U ponedjeljak 20.11.2023., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom poslijepodneva lokalno slaba kiša je moguća ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. U kasnim večernjim satima kiša na krajnjem sjeveru zemlje. Vjetar slab južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, a dnevna od 8 do 14 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije