Očaravajući Park leptira na listi mjesta koja treba vidjeti

Anadolija
Očaravajući Park leptira na listi mjesta koja treba vidjeti
Ukoliko posjećujete Antaliju, nemojte zaobići poznatu turističku destinaciju koja je jedno od 'mjesta koje treba posjetiti' u tom gradu.

Riječ je o Parku leptira koji se prostire na 15 hektara i u kojem posjetioci mogu uživati već nekoliko mjeseci. 

Narandžasti, žuti, smeđi leptiri različitih veličina svojim plesom očaravaju ne samo djecu već i one nešto starije, što je savršena prilika za "porodični dan" i fotografisanje. 

Generalni direktor Parka Hakki Colak rekao je kako park ima i prostrani botanički vrt u kojem leptirovi mogu slobodno letjeti. 

"Uzimajući u obzir prostor za letenje, ovo je najveći park leptira u Turskoj. Imamo 15 vrsta leptirova dozvoljenih zakona i donosimo ih s Filipina. Hiljade leptirova u istom trenutku očaravaju posjetioce", rekao je Colak. 

U parku se nalaze i leptirovi vrste "Atlas", za koju Colak kaže da privlači najviše pažnje i da je ovu vrstu karakterizira to što su ti leptiri najveći na svijetu. 

Raspon raširenih krila iznosi 28 centimetara, a potiče iz Indije. 

Colak je naglasio kako leptiri zahtjevaju 70 posto vlažnosti i temperaturu između 30 i 32 stepena.

"Najčešće nas pitaju zar leptiri ne žive jedan dan? Vrste koje donosimo žive oko tri sedmice. Ima i vrsta leptira koje žive i do dvije godine", rekao je Colak istaknuvši kako je park pobudio veliko interesovanje kod domaće i strane publike. 

On je rekao kako leptiri zahtjevaju posebnu pažnju.

Direktor Parka Colak je dodao kako se leptiri ne mogu proizvesti u parku, već da jednom u dvije sedmice donose oko dvije hiljade leptira.

"Leptire donose u njihovoj trećoj fazi, odnosno kada su u fazi kukuljice jer je to najsigurniji način za njihovo dopremanje. Tri do četiri dana nakon što dođu u park, postaju leptiri i život nastavljaju u parku", pojasnio je Colak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije