Nezaboravni prizori izlaska i zalaska sunca na planini Nemrut

Anadolija
Nezaboravni prizori izlaska i zalaska sunca na planini Nemrut
Planina Nemrut u jugoistočnoj Turskoj s vrhom od 2.150 metara nadmorske visine smatra se mjestom s kojeg se može vidjeti najljepši izlazak i zalazak sunca.

Udaljena je 40 kilometara sjeverno od grada Katha, a najpoznatija je po brojnim arheološkim nalazištima. Godišnje planinu posjete hiljade turista. 

Nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, a na vrhu planine su i ostaci kraljevske grobnice Antioha I Komagenskog. Planina je poznata i po tome što se na njoj nalaze masivne skulpture bogova, kraljeva i drugih bića. 

Cijelo područje proglašeno je nacionalnim parkom.

Posjetilac iz Izmira Emrah Kara kazao je da mu je ovo prvi put da posjećuje planinu Nemrut. Istaknuo je da ga na ovom mjestu fascinira historija te da nije mogao ni pretpostaviti kolika ljepota se nalazi na ovoj turskoj planini. 

I Emre Ucak iz Gaziantepa stigao je kako bi vidio ljepote planine Nemrut. Kazao je da je neopisiv osjećaj biti na ovoj planini i gledati historijsko i kulturno blago koje se tu nalazi. 

Planinu Nemrut najčešće posjećuju turisti iz Amerike, Velike Britanije, Francuske, Japana, Južne Koreje i Australije. 

Turisti u obilazak planine i njenog kulturnog i historijskog naslijeđa uglavnom dolaze u proljeće ili jesen.

Svi žele vidjeti izlazak i zalazak sunca s planine Nemrut. Tada nastaju i najljepše fotografije i videozapisi koje je zabilježio i objektiv fotoreportera AA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije