Ne, nije Černobil: Ovako danas izgleda Titova sarajevska adresa

3
Radiosarajevo.ba
Ne, nije Černobil: Ovako danas izgleda Titova sarajevska adresa
FOTO: Radiosarajevo.ba / Stojčevac

Tito, odnosno njegovi saradnici, znali su dobro koji dio Sarajeva izabrati za gradnju luksuznog rezidencijalnog kompleksa za predsjednika Jugoslavije - najzeleniji. 

Stojčevac, po mnogima jedan od ljepših dijelova Sarajeva, gdje se prelijepa ilidžanska ravnica spaja s Igmanom, a čije ljepote upotpunjuje više od 70 izvora vode, brojna jezerca, potoci, šume, voćnjaci... nekada je bio mjesto kakvog se ne bi postidjela ni engleska kraljica.

Međutim, glavna vila, više sporednih, te famozni tuneli koji su predstavljali atomsko sklonište za za Tita i druge visoke zvaničnike, odavno su izgubili nekadašnji sjaj, te današnje slike ovog kompleksa više liče na one koje gledamo iz Černobila nego na nekad prekrani perivoj. 

Da je nekada sve prštalo od luksuza i ljepote da se samo naslutiti, jer je većina objekata zarasla u šiblje i mahovinu, oronuli su, zatrpani smećem, te je do njih gotovo nemoguće i doći. U obilatom zelenilu tek se naziru ruine koje kriju tajne nekadašnjeg jugoslavenskog vrha. 

Zbog neriješenog pitanja vlasništva i gotovo tri decenije nakon rata o ovom mjestu niko ne brine, na njemu nikakvih sadržaja, infrastrukture... pa je Stojčevac danas tek mjesto na koje odlaze rijetki koji žele uživati u bogastvu prirode i žele odmoriti uči u prelijepom zelenilu.

Kako Stojčevac izgleda danas, pogledajte u našoj galeriji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije