Majstori stvaraju magiju: Čudesni foto naše galaksije snimljen iz BiH

Radiosarajevo.ba
Majstori stvaraju magiju: Čudesni foto naše galaksije snimljen iz BiH
Foto: Alan Ćatović / Naša galaksija

Naša galaksija je kao božićna jelka, ukrašena mnogobrojnim čudesima (milijarde zvijezda, međuzvjezdana prašina iz koje se rađa život, magline, skupovi zvijezda, gasovi…), ali da bi vidjeli tako nešto potrebno su digitalni aparati, moderni senzori, kvalitetni objektivi i snimanje sa dužim ekspozicijama (koje takođe zahtjeva dodatnu opremu).

Naravno, potrebna je prije svega volja, nešto fizičkog napora i želja za konstantnim učenjem.

Zauzvrat imate priliku snimati našu “pradomovinu” dok oko vas šetaju lisice i zečevi, a na vas padaju fotoni udaljeni hiljadama i milionima svjetlosnih godina.

U ponedjeljak navečer, Alan Ćatović i Džan Jašarević su kod Dejčića snimili našu galaksiju, tehnikom mozaika.

Rezultat je naš ponajbolji snimak Mliječnog puta dosad.

U kadru se osim naše galaksije na slici vide i Jupiter (dole desno) i Saturn (dole lijevo).

Koincidencija je da se u pravcu sadašnje lokacije Jupitera nalazi i centar naše galaksije.

Unutar Mliječnog puta na ovoj slici se vidi međuzvjezdana prašina (crna boja) i nekoliko većih maglina (roze boja). Na desnoj strani dole se vidi i zvjezdano porodilište oko regije Ro Zmijonosca (tu su: zvjezdani sistem Ro Zmijonosca i plava maglina IC 4604, a istočno se vide tamne trake (eng. streamers), dok je u centralnom dijelu tamni region u kojem se formiraju zvijezde. Dole lijevo je sjajni Antares, a dole u centru je skup zvijezda M4).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije