Pogledajte lažno Sunce iznad Bjelašnice

Radiosarajevo.ba
Pogledajte lažno Sunce iznad Bjelašnice
Foto: Alan Ćatović / Lažno Sunce

Neobični  fenomen iznad Bjelašnice zadivio je posjetioce, a fotograf i zaljubljenik u astronomiju Alan Ćatović već godinama bilježi ove i slične fenomene na nebu iznad Bosne i Hercegovine.

Naime, Lažno Sunce, parhelij ili pasunce (sl. gore) u Zemljinoj atmosferi predstavlja optičku pojavu dviju svijetlih tačaka na 22° s obje strane Sunca, na istoj visini nad horizontom. Pojava je praćena tzv. halo-om (sl. gore), a nastaje kada svjetlost sa Sunca (rjeđe i Mjeseca) prolazi (refrakcija) kroz oblak heksagonalnih kristalića leda.

Kristali leda se ponašaju kao prizme koje lome svjetlost koja prolazi kroz njih sa minimalnim uglom refrakcije od 22°. Kako ovi kristali polako padaju prema tlu, pri čemu im je heksagonalna stranica skoro horizontalna, svjetlost se lomi horizontalno, i lažna Sunca (parheliji) se vide desno i lijevo od Sunca. Parheliji su najcrveniji na strani prema Suncu, a idući od Sunca postaju više plavi.

Uz halo u obliku prstena s ugaonim poluprečnikom od 22° (22° halo), ako je oblačni pokrov cirostratusa homogen, nekad se može vidjeti i parhelijski krug (sl. gore) koji okružuje nebo paralelno s horizontom, a prolazi kroz Sunce i parhelije (lažna Sunca).

Isti kristali koji uzrokuju lažna Sunca su odgovorni i za nastanak koloritnih cirkumzenitnih lukova (sl. dole), što znači da se ove dvije pojave najčešće javljaju u isto vrijeme. Nekad se ovi zanimljivi lukovi (duge) mogu propustiti jer se nalaze tačno iznad glava posmatrača.

Generalno govoreći, halo (lat. halo, akuzativ od halos < grč. ἅλως: okruglo mjesto) je optička pojava u Zemljinoj atmosferi kada se svjetlost sa Sunca ili Mjeseca nazire kroz tanak sloj oblaka s kristalićima leda. Najpoznatiji je krug oko Sunca ili Mjeseca (potpuni ili njegov dio) promjera 22° (22° halo ili mali halo, sl. gore), a mnogo rjeđi je halo promjera 46° (46° halo ili veliki halo).

Sve ove pojave nastaju lomom zraka svjetlosti na kristalićima leda pa se pojavljuju djelomično spektralne boje ili nastaju refleksijom (odbijanjem) svjetlosnih zraka na plohama kristalića leda uz pojavu svjetlih tačaka ili nastaju zajedničkim djelovanjem obadva procesa, objavio je na svom blogu Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije