Najslađe obilježavanje Dana prijema BiH u UN: Izvedena predstava 'Bolje vas našla'

0
FENA
Najslađe obilježavanje Dana prijema BiH u UN: Izvedena predstava 'Bolje vas našla'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Povodom Dana prijema BiH u Ujedinjene nacije, izvedena dječija predstava 'Bolje vas našla'

Povodom obilježavanja 22. maja, Dana prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije (UN), Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Javnom ustanovom "Djeca Sarajeva" danas je na Trgu djece Sarajeva organizirao dječiju priredbu pod nazivom "Bolje vas našla".

Priredba je održana u okviru manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2024 - Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti".

U okviru programa prisutnim građanima i učesnicima priredbe obratio se nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u trenutku kada je naša domovina primljena u UN Mirko Pejanović.

Građani, oprez: Meteorolozi za sutra proglasili crveni alarm - evo kakve nas temperature očekuju

Građani, oprez: Meteorolozi za sutra proglasili crveni alarm - evo kakve nas temperature očekuju

Pejanović je podsjetio da je Sarajevo tokom agresije pružilo otpor koji je ušao u istoriju.

"Nažalost, mnogi građani Sarajeva tokom opsade su dali svoje živote. Grad je svakodnevno granatiran, ubijeno je više od 11.000 građana, 1.600 djece izgubilo je svoje živote. Okupili smo se u danu slobode, danu mira da obilježimo jedan važan datum u istoriji naše države. To je 22. maj, dan kada je Bosna i Harcegovina dobila odluku organizacije UN da postane članica te organizacije", kazao je Pejanović.

Dodao je da je to nešto najviše što može jedna demokratska država postići u istorijskom razvoju svoje samobitnosti i državnosti.

- To znači međunarodno priznanje granica, priznanje subjektiviteta, suverenosti, samostalnosti, odnosno slobode jedne zemlje da samostalno odlučujue o sebi, svojoj sudbini, svom miru i razvoju", izjavio je Pejanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije