Načeta urbanizacijom: Očaravajući mir Beogradske šume u srcu Istanbula

Radiosarajevo.ba
Načeta urbanizacijom: Očaravajući mir Beogradske šume u srcu Istanbula
/ Instagram
Beogradska šuma (Belgrad Ormani), prelijepi prirodni park, u doba Vizantije i Osmanskog carstva bio je najveće izvorište pitke vode za stanovnike cijelog regiona.

Ime je dobila po Srbima koji su u Istanbul stigli poslije osvajačkih pohoda sultana Sulejmana Veličanstvenog sredinom 16. vijeka. On ih je poveo sa sobom da mu održavaju i čuvaju devet izvora vode za piće na periferiji grada.

Riječ je o uređenoj šumskoj površini koja na istoku graniči sa Bosforom, a na sjeveru s Crnim morem. Od centra Istanbula udaljena je samo nekoliko kilometara i najbliže je šumsko područje te metropole.

Nažalost, Beogradska šuma plaća ceh urbanizacije. Zelena oaza stalno se smanjuje iako ekološke grupe u Istanbulu pokušavaju da je odbrane.

Beogradska šuma se nekad prostirala na deset hiljada hektara pod drvećem zelenilom, ali u međuvremenu je ta površina prepolovljena. Prvo ju je načelo naselje luksuznih vila, sada joj prijeti izgradnja novih objekata.

Grupa građana okupljena oko Platforme za zaštitu sjeverne šume na protestnom skupu zatražila je prošle nedjelje objašnjenje od uprave grada da li je tramvajska linija morala da prođe baš kroz Beogradsku šumu od Zlatnog roga do Kemerburgaza.

Ekolozi sada upozoravaju: Ako se hitno ne preduzmu mjere, Beogradska šuma će uskoro ostati bez drveća, izvori vode bit će zagađeni, zelenilo će nestati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije