Na Visočici plavetnilo neba, čist zrak i sunce umjesto sarajevskog smoga

Fena
Na Visočici plavetnilo neba, čist zrak i sunce umjesto sarajevskog smoga
Na planinama oko glavnoga grada BiH proteklog vikenda brojni su bili šetači, planinari, ljubitelji prirode, a svi oni su "pobjegli" iz smoga.

U čistom planinskom zraku, plavetnilu vedrog neba i sunčanom danu uživala je i grupa planinara koji su u organizaciji sarajevskog planinarskog društva "Energoinvest" prevođeni Mirsadom Salkić i Zaimom Aljičevićem pohodili na planini Visočica vrh Velika Drstva na 1.808 metara nadmorske visine.

Iz Tušila 17 planinara krenulo je u subotnje jutro jednom od planinarskih staza, preko prostranih pašnjaka i dijelom kroz šumu, pa opet prostranim padinama Visočice do vrha Drstva.

Sunce, vedro nebo, i zrak bez daška vjetra, što je u ovo doba godine na planinama rijetkost, bili su pravi poklon i najbolja nagrada planinarima koji su izašli iz sarajevskog smoga. Na putu prema vrhu, zahvaljujući lijepom vremenu, mogli su odmarati uživajući u vidokrugu s Visočice, odakle se pruža pogled na Bjelašnicu, Treskavicu, Prenj, i druge vrhove ove planine - Subar, Vito, Crveni kuk, Veliki i Mali Ljeljen, Puzim i najviši vrh Džamiju (1967 m/nv).

Odozgo se pruža i pogled na sela Umoljani, Milišići, Pervizi, Bobovica, Ozimi...

U povratku do Tušila, u smiraj dana na padinama stado ovaca nalazi pokoju travku, čuvano pod budnim okom psa tornjaka, dok čoban odmara kao usred ljeta ležeći na planinskoj kosi.

U podnožju Visočice u Sinanovićima, Pervizima, Tušilima, Šabićima, iz dimnjaka na krovovima kuća vije se dim koji pokazuje da su ukućani unutra. Potok Tušila je s priličnom količinom vode, s obzirom na dugotrajnu sušu, dok je korito Rakitnice prekriveno debelim naslagama leda, očito zbog nedostatka vode.

U povratku ugodan odmor u toplini planinarskog doma "Vrela" i eko restoranu "Koliba", vlasništvo braće Aljović iz Sinanovića uz tople napitke i jelo.

Približavajući se Sarajevu, u predvečernjim satima, sumorna slika - smog, sivilo, smanjena vidljivost i neprijatan miris produkata sagorijevanja i dima. Zato su ljubitelji prirode u povratku bili posebno zahvalni organizatoru subotnjeg pohoda na Visočicu zbog blagodati koje im je pružila planina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije