Na sarajevskim mostovima 'osvanuli' transparenti: 'Ni jedna žena više..."

1
A. G. Z.
Na sarajevskim mostovima 'osvanuli' transparenti: 'Ni jedna žena više..."
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Poruke na mostovima u Sarajevu

25. novembar obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv nasilja nad ženama, a ovim datumom ujedno je počela i globalna kampanja "16 dana aktivizma" posvećena borbi protiv rodno-zasnovanog nasilja.

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba zabilježio je danas na sarajevskim mostovima transparente "Ni jedna žena više. Stop femicidu!", "Ko podržava nasiljnika, saučenik je u zločinu!!", "Prijavi nasilje"...

Prema podacima Agencije za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine, koja je prikupljala podatke od pravosudnih institucija i nevladinih organizacija, od 2015. godine ubijeno je više od 60 žena.

"SNAGA JE U TEBI“: Nasilje nad ženama nije privatna stvar

"SNAGA JE U TEBI“: Nasilje nad ženama nije privatna stvar

Navedeno je i da, prema podacima iz 2021. godine, svaka treća žena je žrtva nasilja, a svaka druga starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja.

Poražavajući su podaci da svaka peta odrasla žena, tokom svog života, bar jednom bude žrtva fizičkog nasilja, dok svaka deseta žena bude žrtva seksualnog nasilja.

Poruke na mostovima u Sarajevu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Poruke na mostovima u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije