Muzeji izvan muzeja privlače pažnju prolaznika

Anadolija
Muzeji izvan muzeja privlače pažnju prolaznika
FOTO: AA / Muzeji izvan muzeja, Zagreb

Pet zagrebačkih muzeja u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba organizira manifestaciju "Muzeji izvan muzeja" (MIM) koja se održava povodom Međunarodnog dana muzeja od 16. do 20. maja 2018. na uglu Bakačeve i Cesarčeve ulice, u neposrednoj blizini Trga bana Jelačića.

Projekt "Muzeji izvan muzeja" zamišljen je kao iskorak i izlazak muzeja izvan muzejskih prostora, kako bi u znatnoj mjeri približio bogatu kulturnu baštinu posjetiteljima među kojima je sve više turista.

Ciljevi manifestacije Muzeji izvan muzeja je senzibilizirati javnost za muzejsku baštinu, pri čemu se zagrebački muzeji prezentiraju na inovativan i nekonvencionalan način te dodatno obogaćuju kulturnu i turističku ponudu Grada Zagreba. 

Muzeji su predstavljeni u tzv. "MIM paviljonu", impozantnoj i atraktivnoj instalaciji izgrađenoj od prozračne drvene strukture, a u obliku gnijezda, u kojem su smješteni eksponati muzeja sudionika: Hrvatski prirodoslovni muzej, koji je inicijator i nositelj projekta, Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti i Tehnički muzej Nikola Tesla.

Među najatraktivnijim eksponatima je replika Penkalinog aviona, koja je postavljena uz sami paviljon. Tu su zatim modeli bicikala, od najstarijih pa sve do drvenog i električnog, a kao nejneobičniji eksponat ističe se ovca sa dvije glave, odnosno preparirani model sijamskih blizanaca ovce, a izložene su i različite školjke te lubanje rogatih egzotičnih životinja.

Ideja je da manifestacija MIM postane svojevrsni festival muzeja, ističu organizatori, te da u dogledno vrijeme uključi sve zagrebačke pa i hrvatske muzeje, a potom i gostujuće europske muzeje.

Tokom dana, u paviljonu se, uz izložbe, odvijaju i brojne stručne radionice, a u večernjim satima održavaju se zanimljiva predavanja i prezentacije koje okupljaju sve zainteresirane uz slobodno druženje u paviljonu uz prigodni muzički program. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije