Afganistan, kakav je nekad bio

Radiosarajevo.ba
Afganistan, kakav je nekad bio
Kabul na fotografijama Williama Podlicha gotovo je neprepoznatljiv – užurbani grad s moderno odjevenim stanovnicima, modernim automobilima, zelenim parkovima...

Kabul je bio mjesto gdje se žene slobodno kreću ulicama, Afganistanke i turistkinje - sve su žene bile ravnopravne i slobodne, piše Radio Slobodna Evropa.

Tada je, 1967. godine, Kabul bio mirno mjesto u kojem su svi živjeli slobodno i zadovoljno. Turisti nisu brinuli za svoju sigurnost i mogli su bezbrižno obilaziti afganistanske historijske znamenitosti.

William Podlich, profesor na Arizona State univerzitetu, u Kabul je otišao 1967. godine kako bi predavao na Teachers koledžu. Amaterski fotograf bilježio je kamerom svoje avanture koje sada njegova obitelj dijeli sa svijetom.

Podlich je preminuo 2008. u 92. godini.

Njegova supruga i kćerke preuzele su ulogu arhivista i kažu da kad pogledaju neke od njih sjete se kako je William govorio da je Afganistan zemlja hiljadugodišnje povijesti i kulture.

Mnogi Afganistanci su na ove fotografije reagirali zahvalnošću jer pokazuju zemlju kakva je nekad bila – prije rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije