Muzej Jevreja: Najstarija sinagoga u BiH i najljepši izložbeni prostor bivše SFRJ

Radiosarajevo.ba
Muzej Jevreja: Najstarija sinagoga u BiH i najljepši izložbeni prostor bivše SFRJ
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Muzej Jevreja BiH

Muzej Jevreja Bosne i Hercegovine smješten je u prostoru nekadašnjeg Starog hrama, najstarijoj sinagogi u BiH, izgrađenoj 1581. godine, koja je po mišljenju velikog broja stručnjaka bila najljepši izložbeni prostor na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Uspavani lavovi iznad Sarajeva stoljećima pričaju o mrtvima i živima

Već pet stoljeća u jugozapadnom dijelu Sarajeva smješten je jedan od najvrednijih memorijalnih kompleksa u Evropi - Jevrejsko groblje. Iza praškog groblja, ovo je najveći sakralni kompleks u svijetu. Na njemu su vječni počinak našle neke ugledne i poznate ličnosti poput Isaka Samokovlije, velikog bosanskohercegovačkog pripovjedača kojeg su među velike uvrštavali i Andrić i Selimović.

Objekt je sagrađen 1580. kada je rumelijski beglerbeg Sijavuš-paša dao novac da se izgradi jedan veliki stambeni objekat za Jevreje Sefarde, koji su 1566. godine, nakon što su protjerani iz Španije, došli u Sarajevo i donijeli svoje običaje i jedan od najznačajnijih rukopisa iz 15. vijeka - sarajevsku Hagadu.

Na mjestu tadašnje Sijavuš-pašine daire ili Velike avlije otpočelo se sa gradnjom. Do kraja 16. vijeka u prostoru Velike avlije nastaje prva sinagoga, Stari jevrejski hram. Građevina je teško oštećena u požarima 1697. i 1788. godine. Nakon brojnih teškoća i dobijanja dozvole turskih vlasti za obnovu 1794, sinagoga je obnovljena 1821. godine. Posljednja molitva čula se šest dana nakon aprilske okupacije Sarajeva, 1941. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, sinagoga je pretvorena u zatvor, a potom u magacin.

Od 1966, nakon restauracije, sinagoga postaje Muzej Jevreja BiH.

Danas, ulaskom u Sinagogu, ulazite u jedan drugačiji, zaštićeni svijet koji svjedoči o dogugodišnjem prisustvu ovog naroda na tlu BiH i doprinosu koji su dali razvoju ove zemlje.

On se ogleda u svim segmentima a naročito u razvoju nauke i umjetnosti. Posebna pažnja je data prikazu stradanja ovog naroda u toku Drugog svjetskog rata. Ovaj depandans Muzeja Sarajeva je smješten u Ulici Velika Avlija bb.

Prošetajte kroz ovaj sarajevski muzej kroz našu fotogaleriju...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije