Međunarodna ornitološka izložba: Leti riba - pliva ptica"

Fena
Međunarodna ornitološka izložba: Leti riba - pliva ptica"
/ Fena
U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu danas je otvorena tradicionalna međunarodna ornitološka izložba 'Leti riba - pliva ptica'.

Izložbu je organiziralo Ekološko društvo za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo 'Edzup', a prijavljeno je više od 650 ptica i 300 golubova uzgajivača i izlagača iz BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Na izložbi su, kako je kazao predsjednik Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica KS Sead Đozo, sve autohtone vrste golubova u BiH koje su priznate kod nas, u Evropi i svijetu.

Prije svega tu je sarajevski golub prevrtač, prvi autentični bh. golub, koji je još 1984. godine priznat kao autohtona vrsta u tadašnjoj Jugoslaviji, a tri godine kasnije u Evropi i svijetu.

"Među autohtonim vrstama golubova postoje šampioni, oni koji su najbolji među njima. Svaki golub ima svoj propisani standard, a on se gleda kroz njegovu boju, stas, dužinu kljuna, boju očiju, a sve to ocjenjuju eksperti u ovoj oblasti, odnosno sudije iz zemlje i inostranstva. Za najbolje izlagače, odnosno golubove dodjeljuju se nagrade, diplome i pehari. Šampion izložbe ovaj put je sarajevski golub prevrtač", kazao je Đozo.

Posebno značajno, kako je dodao, jeste što na izložbu dolaze mladi koji se interesiraju za ovaj hobi.

"Nastojimo kroz ovakve izložbe, kao i golubarnik koji smo napravili u Pionirskoj dolini za sve autohtone vrste golubova da edukujemo i animiramo mlade da se vrate prirodi i da ih na neki način odmaknemo od računara", kazao je Đozo.

Izložba "Leti riba - pliva ptica" Sarajevo 2016. traje do 30. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije