Kuća Leighton u Londonu je arhitektonski dragulj inspirisan osmanskom kulturom

0
AA
Kuća Leighton u Londonu je arhitektonski dragulj inspirisan osmanskom kulturom
Foto: AA / Kuća Leighton u Londonu

Kuća Leighton je umjetnički muzej u području Holland Parka u kraljevskoj četvrti Kensington i Chelsea u zapadnom Londonu.

Radi se o skrivenom arhitektonskom dragulju, čiji je izgled inspirisan osmanskom kulturom, a koji se gradio u nekoliko faza od 1866. do 1895. godine i u njoj je živio baron Frederic Leighton, koji je bio slikar i vajar.

Glavna atrakcija kuće, koja je danas muzej, je Arapska dvorana. Ona sadrži stotine originalnih elemenata porijeklom iz Damaska, Istanbula i Kaira, koji datiraju od 16. do 18. stoljeća, a neki su možda i stariji.

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Kombinovani dom i studio poznat je po ugradnji pločica i drugih elemenata kupljenih na Bliskom istoku. Poznata je po svojim razrađenim orijentalističkim i estetskim interijerima.

Mnoge cvjetne pločice koje ukrašavaju kuću datiraju iz 17. stoljeća i najvjerovatnije su donesene iz Turske. Obojene su kobaltom plave boje i obložene glazurom. Ovakve pločice nalaze se i u Topkapi palači te Poslanikovoj džamiji u Medini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije