Kapetanović ilustracijom podržao proteste u Srbiji: 'Zaustavimo, da možemo krenuti naprijed'

2
Radiosarajevo.ba
Kapetanović ilustracijom podržao proteste u Srbiji: 'Zaustavimo, da možemo krenuti naprijed'
Foto: Instagram / Ilustracija Midhata Kapetanovića

Sarajevski umjetnik Midhat Kapetanović je poslao podršku protestima u Srbiji tako što je kreirao još jednu od svojih prepoznatljivih ilustracija. 

Za danas je zakazan veliki skup pristalica Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, koji su zakazale vlasti u susjednoj zemlji kako bi odgovorile opoziciji, čiji protesti 'Srbija protiv nasilja' traju već nekoliko sedmica. 

Međutim, organizacija ovog skupa je izrazito kontroverzna. Mediji u Srbiji pišu kako vlast pravi veliki pritisak na mnoge građane Srbije, posebno one zaposlene u javnom sektoru, da na protest dođu. Nekima obećavaju čak i dnevnice za dolazak, a simbol ovog, kao i prijašnjih skupova vlasti u Srbiji, su autobusi. Njima SNS dovodi svoje pristalice iz drugih dijelova Srbije. 

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Tako je umjetnik Midhat Kapetanović odlučio da prikaže tri simbola glavna grada Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije kako stoje ispred jednog od Vučićevih autobusa. Tu su beogradski Pobednik, zagrebački Zagi i sarajevski Vučko, koji svojim tijelima ne daju autobusu da prođe dalje. 

Kapetanović je podijelio i poruku, koja glasi: "Zaustavimo, da bismo mogli krenuti naprijed." U komentarima se javio veliki broj ljudi koji se umjetniku iz Sarajeva zahvaljuju za veliku podršku. 

[instagram]https://www.instagram.com/p/Csqdfd2s5rK/[/instagram]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije