Jordanska kraljica je i 'kraljica stila'

Radiosarajevo.ba
Jordanska kraljica je i 'kraljica stila'
Na arapskom jeziku njeno ime znači - prije mjesečine, a na indijskom njeno ime označava kraljicu.

Ona je jordanska kraljica Ranija Al-Abdulah, rođena Kuvajćanka iz palestinske porodice, borbena i prelijepa žena - kako se često navodi u nekim značenjima njenog imena.

Nakon diplomiranja 1991. godine Ranija je radila u gradskoj banci prije nego što se zaposlila u Apple Computers u Jordanu.

Svog sadašnjeg muža, kralja Abdullaha bin Al-Huseina, tada još uvijek princa, upoznala je na zabavi 1993. godine. Dva mjeseca kasnije su se zaručili, a vjenčali su se 10. juna iste godine. Majka je četvero djece. 

Kraljica Ranija je veliki pobornik borbe za prava jordanskih žena. Zahvaljujući njenoj podršci, položaj žena u Jordanu se znatno popravio. Devetog juna 2004. godine, njen muž, kralj Abdulah II. dodjelio joj je počasni čin pukovnika Jordanskih oružanih snaga.

A 2005. je proglašena za treću najljepšu ženu svijeta na listi koju su sastavili čitaoci poznatih magazina Harpers i Quins. Također, u trenutku stupanja kralja Abdulaha II na prijestolje, Ranija je bila najmlađa kraljica na svijetu.

Njene aktivnosti usmjerene su na rješavanje pitanja od nacionalnog značaja kao i na nekoliko suštinskih pitanja kao što su: povećanje nacionalnog dohotka, primjena optimalnih rješenja na polju mikrofinansija, zaštita djece od nasilja, promocija programa ranog razvoja djece u djetinjstvu, uvođenje informacijskih tehnologija u škole...
Neke od organizacija u kojima je kraljica aktivna su:

Aktivna je u velikom broju domaćih i međunarodnih organizacija, a 2004. godine kraljica Ranija predsjedavala je odborom za nominacije novoformiranog Globalnog foruma mladih lidera koji je dio Svjetskog ekonomskog foruma.

I pored svega toga, ona je i 'kraljica stila' u što ćete se uvjeriti ako pogledate našu fotogaleriju...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije