Ona ima 14 godina i prva je balerina koja nosi hidžab

Radiosarajevo.ba
Ona ima 14 godina i prva je balerina koja nosi hidžab
Stephanie Kurlow obukla je svoj prvi tutu kada je imala dvije godine. Hidžab je počela nositi kada joj je bilo devet.

Kada je zajedno sa svojom obitelji prešla na islam, prije devet godina, plašila se da nikad neće moći ispuniti svoj san. Sada, kada ima 14 godina, njeni strahovi su prošlost. Ova graciozna, prelijepa djevojka danas je na putu da postane prva profesionalna balerina s hidžabom.

„Za mene je posebno to što balerine nikad ne pokazuju bol kroz koju prolaze. Možda upravo tog trenutka krvarimo u svojim baletankama, ali nikad, nikad nećete to vidjeti na našim licima“, govori ona.

No, kada je počela nositi hidžab, nije mogla pronaći studio koji dozvoljava da nosi maramu dok trenira. Počela je stoga prikupljati novac kako bi priuštila privatnog tutora i uspjela je skupiti čak 7.000 dolara. Kurlow se nada da će njena priča inspirirati druge koji misle da neće moći ispuniti san zbog religije, etničnosti ili okruženja. Nada se da će jednog dana otvoriti školu za manjine kao što je ona: „Želim stvoriti šansu za buduće generacije da se izraze kroz umjetnost i kreativnost.“

I danas, otkriva, čuje šaputanja kako „ona to ne može i da me ljudi dolaze gledati samo zato što sam balerina s hidžabom“: „No, balet meni znači sve. Želim spojiti ljude kroz ples i inspirirati mlade koji se osjećaju diskriminiranim u današnjem svijetu.“

U našoj fotogaleriji možete vidjeti kako Kurlow kombinira vjeru i svoj talent. U plavom tutuu i plavom hidžabu, Kurlow je poput vizije sna, discipline i gracioznosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije