Jeste li posjetili Bezdan? Bajkovita oaza u blizini Mostara

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li posjetili Bezdan? Bajkovita oaza u blizini Mostara
Foto: Boris Trogrančić / Bezdan

U potrazi za čudesnim kraškim izvorima u Hercegovini, fotograf Boris Trogrančić je zabilježio i snimio prelijep prizor - izvor rijeke Jasenice u naselju Rodoč kod Mostara. 

Ova ljepotica izvire iz ponora smaragdno zelene boje, čija dubina navodno nikad nije izmjerena. Čak šta više, o ovom izvoru kruže brojne legende. Misterija je da niko pouzdano ne zna gdje je dno ovog vertikalnog otvora, pa je dobio naziv Bezdan. 

Ovo mjesto je popularno kupalište lokalnog stanovništva iz naselja Rodoč.

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

Sakriveno je u drveću i šipražju, prava mala oaza na hercegovačkom kamenu.
Došavši na ovo mjesto, osim intenzivnog cvrkuta ptica i žubora vode, dočekao me nevjerovatan pogled prema planini Velež, na istoku.

Bosna i Hercegovina obiluje kraškim izvorima nevjerovatne ljepote. Poznato je da je izvor rijeke Bune najveći kraški izvor u Evropi.

U srcu Bosne skriveni su vodopadi Ilomske: Obratite pažnju na nekoliko stvari ako ih želite vidjeti

U srcu Bosne skriveni su vodopadi Ilomske: Obratite pažnju na nekoliko stvari ako ih želite vidjeti

Zanimljivo je da je u ljeto 2015. godine na ovo mjesto dolazila ekipa sa Discovery Channela, u sklopu Balkan Cave Summita. Mostar je te godine privukao ronioce iz 15 evropskih država koji su istraživali podvodne pećine na lokacijama Buna, Bunica, Crno oko, Crno vrelo, Jasenica – Bezdan, Kajtazovina i Vrioštica. Tom prilikom u Mostaru je boravio svjetski prvak u ronjenju, Krzystof Starnawski. On je 2011. godine, zaronivši na čak 283 metra dubine, oborio svjetski rekord u dubinskom ronjenju.

"Pregledajući fotografije koje sam napravio i praveći selekciju na kraju dana, svaki put mi bude sve jasnije koliko smo u ovom dijelu Evrope bogati prirodnim bogatstvima. Treba učiniti sve da prirodu zaštitimo od zagađenja i devastacije. 

Nadam se da kroz svoje fotografije i videa barem malo skrećem pažnju na blaga koja imamo, i da ću određenom broju ljudi podići svijest o važnosti očuvanja prirode", poručio je Boris Trogrančić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije