Subota / Jesenje sunce u Sarajevu: Đir po Vilsu, šetnja s rajom

25. 09. 2021. u 14:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Sarajevu je danas svježe, ali sunčano, što je idealna prilika za građane koji nemaju obaveza da iskoriste lijep dan.

Fotograf portala Radiosarajevo.ba obišao je Vilsonovo šetalište. Mnogi građani odlučili su da uživaju u šetnji i vožnji biciklom. 

Najpopularnije mjesto za šetnju i rekreaciju u Sarajevu za sve stanovnike definitivno je Vilsonovo šetalište.

Pruža se od Mosta Suade i Olge do zgrade Elektroprivrede BiH i mosta u ulici Topal Osman - paše.

Šetalište je formirano za vrijeme Austro-Ugarske vladavine, a prvo ime bilo mu je Kalajeva promenada, po zajedničkom ministru finansija Austro-Ugarske monarhije i upravitelju Bosne i Hercegovine – Benjaminu Kalaju.

Nakon uspostave Kraljevine SHS, Kalajeva promenada dobila je naziv Vilsonovo šetalište, po predsjedniku SAD-a Thomasu Woodrowu Wilsonu, koji je 1917. objavio rat Centralnim silama, što je bila prekretnica u Prvom svjetskom ratu.

Tokom nacističko – ustaške okupacije od 1941. do 1945. se šetalište zvalo po italijanskom fašističkom vođi Musolinijevo šetalište, nakon rata ponovo je nazvano Vilsonovo, da bi 1960. godine dobilo ime Omladinsko šetalište. Naziv Vilsonovo šetalište ovoj atraktivnoj šetnici vraćen je 1993. godine.

Sa obje strane šetališta su još početkom 20. stoljeća zasađeni gusti drvoredi lipe, koji ovo šetalište čine zelenom oazom usred Sarajeva.

Prošetajte sa nama Vilsonovim šetalištem fotogalerijom koju je napravio naš fotoreporter.

Predivne boje jeseni i mir u centru grada. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)