Jesen na mlinčićima u Jajcu, čuvarima tradicije stare nekoliko stotina godina

AA
Jesen na mlinčićima u Jajcu, čuvarima tradicije stare nekoliko stotina godina
Foto: AA / Jesen na mlinčićima u Jajcu

Sunčano vrijeme i temperature koje su se ovih dana kretale i iznad 20 stepeni Celzijusa bile su povod da veliki broj građana i krajem oktobra uživa boraveći u prirodi.

Jesenje boje reporterska ekipa Anadolu Agency (AA) zatekla je i na području popularnih mlinčića u Jajcu. Bilo je onih koji su šetali kroz opalo lišće, a i onih koji su sjedili na klupama i uživali u pogledu na popularne mlinčiće na Plivi.

Nedaleko od grada, između Velikog i Malog Plivskog jezera, na sedrenoj barijeri izgrađene su plivske vodenice, koje se u Jajcu popularno nazivaju i mlinčići. Devetnaest vodenica - sojenica pokrivenih šindrom izgrađene su od hrastovog drveta prije više stotina godina.

Prema podacima iz 1562. godine u Jajcu su tada bila 24 mlina, od kojih šest nije bilo u funkciji. Međutim, već u 17. stoljeću taj broj je povećan na 26. Mlinčići su danas, iako dugo nisu bili u funkciji, dio jedinstvene panorame Plivskih jezera.

Stoljećima su ljudi iz okolnih sela na konjima donosili pune vreće žita i pšenice koje su mljeli u vodenicama. Kući su odlazili sa brašnom. Poredani jedan do drugoga, a bistra Pliva između njih, i danas prkose vremenu. Zvuk vode i kamena koji prelazi preko žita i pšenice govori o tome da ni razvoj industrije i brzi način života ne mogu umanjiti značaj i funkciju mlinova.

Turisti iz svih dijelova svijeta prolazeći kroz ovaj kraj zastanu i dive se tradiciji koja se i danas čuva na ovom području.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije