Kritika / Kako brzo zaboravljamo: Pogledajte kako izgleda spomenik IKAR konzervi u Sarajevu

24. 05. 2022. u 14:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Konzerve IKAR jedan su od glavnih podsjetnika na ratni period u Bosni i Hercegovini. Ovoj čuvenoj konzervi mesa, kako pojedini tvrde, nikad definitivno nije utvrđen sastav, rok trajanja, porijeklo, a ambalaža navedenog proizvoda načinjena je od lima.

Mnoge emocije - mahom negativne - ova konzerva izaziva u ljudima koji su proveli rat u BiH, pa je tako umjetnik Nebojša Šerić Šoba kao sarkastično prezentiranje stava prema pomoći međunarodne zajednice onih koji su u najtežim vremenima bili primorani da jedu sadržinu ovih konzervi, 2007. godine podigao spomenik upravo međunarodnoj zajednici koji je u obliku konzerve IKAR.

"Spomenik međunarodnoj zajednici od zahvalnih građana Sarajeva" se nalazi ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Već više od decenije, nažalost, spomenik prate priče o tome kako je ili uništen i /ili propada - što sam od sebe i vremena, što zbog poteza vandala koji su ga dodatno išarali potpisima.

Kako spomenik izgleda danas - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Kako spomenik izgleda danas

"Očigledno je da Sarajevo nema interesa za evociranje uspomena na period od 1992-1995, na patnje i gutanje smeća koje je dolazilo u grad i misteriozne konzerve koje su ljudi bili primorani da jedu jer nije bilo ničega drugog", napisao je prije nekoliko godina Šoba kao reakciju upravo na slične slike.

Situacija ni danasnije ništa bolja - a slike fotografa portala Radiosarajevo.ba, nažalost, svjedoče upravo tome.

Spomenik je uništen, te išaran raznim potpisima iako se već više puta obnavljao...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (13)