Balkan bez uglja: Pogledajte animaciju u režiji Enisa Čišića

/ Komentari (6)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

pa dobro ko vam pise uopste za portal

fantasticno, 5 staticnih slika za vas je animacija? sjajno

Energija jz kista

Ovako ,,čisto" mogu razmišljati samo umjetnici koji misle da se može grijati i privreda raditi na lijepe slike, muziku, kiparstvo, kulturu. Gospodo zasučite rukave i pravo u rudnik po svoju tonu uglja. Počnite skupljati i plastične boce, stare cipele i dr. jer ove godine je upitan i plin i nafta a i ako ga bude rijetki će ga moći kupovati.

Ekolog

Znaci ufatio se lik bjelosvjetske mantre o obnovljivim izvorima energije a veze nema o tome. Bitno je furati pricu jer je to sada IN. Kakvi bolan obnovljivi izvori energije tipa vjetroparka, solarnih ploca, mini cenetrala. Na hiljade takvih objekata ne moze izvuci energije ni 5% od jedne male termoelektrane. A da ne govorim o isplativosti i roku trajanja. Minicentrale isusie rijeke, a ne mogu pokriti manje selo strujom. Stotine solarnih ploca imaju rok trajanja 25god a isplativost im je od 15te godine koristenja i ne mogu pokriti 10 domacinstava ako upalis bojler...a da ne govorim da kad im istekne rok da je to skup i nerazgradiv ekoloski otpad. Vjetropark, moze vece selo da zadovolji, skupo ko sami djavo, rok trajanja 25god a isplativost od 20te godine a skupo za odrzavanja. Nakon 25god dobijas groblje vjetrenjaca koje je jos skuplje razmontirati. Sve se ide na to, povali zemlje na pricu obnovljivih izvora, napravi ih ovisnim o uvoznoj energiji koja ce lafo biti zelena, a uvozice se struja od nuklearki, koje gle cuda radioaktivan otpad odlazu. I sta kad sami kao idioti ukinemo ugalj, zaduzicemo se do zla boga za te obnovljive izvore a necemo imati kapaciteta da pokrijemo 5% trzista, a onda uvozi struju i zauzvrat kopaj rudnike da odlazemo tudji nuklearni otpad u utrobu zemlje a zauzvrat dobijamo skupu lafo obnovljuvu energiju iz vana. Samo stoka podanicka i osljepljena zapadnjackim laznim svjetlom trendova ne vidi ovu bolesnu akciju. Nama onolike hidrocentrale i akumulacije ne mogu pokriti 20% proizvodnje energije, i sa tim obnovljivim izvorima tipa solarnih panela, vjetroparka i minicentrala na svakom koraku sa tih 20% mogli pokriti max do 35% proizvodnje energije. Samo idiot to moze da promovise. Kao i ova auta na baterije lafo, ekoloska. To je toliko prljava energija jer dok se proizvede auto, te baterije litijske od rude litija i njegove obrade u radijusu 100km ubiju prirodu. Srecom za sad srbijanci odbise Jadar. Fol vozim ekoloski prihvatljivo vozilo, a njegova proizvodnja i razgradnja nakon isteka roka zaprlja boga oca na planeti. Al je bitno da kad ga upalis ne zagadjuje, to sto je zagadio 10x vise dok se napravio i jos tolko dok razgradio, to ne vidimo i to nas ne zanima. Bitno je dok se kotrlja da je coool. Kako bih ja ove s noge na nogu isprebija, klocevi zadojeni, ne vide dalje od nosa. Sto niko ne objavi koliko to solarnih panela treba da zamjeni jednu termoelektranu, koliko to treba vjetroparkova, koliko treba minicentrala itd itd. To je isto da kaze, e ljudi sadite u saksije, osvijestite se, jer sadnja u saksijama na balkonu je produktivnija od hektara podjubrene i obradjene zemlje, jer djubre steti klimatskim promjenama. Znate u saksijama je to sve u mjeri. A saksija od plastike kancerogene. E na to mi lici ova lafo obnovljivi izvori. Ma mrssss

Kalkulacija

Jedna termoelekrana proizvede minimalno 500MW, dok jedan solarni panel proizvede 300W u prve 2 godine, jer mu snaga onda iz godine u godinu opada za 10% u prosjeku. A da bi imao 300W iz panela svakodnevno, sunce treba da sija svaki dan 365 dana u godini. U prevodu, zanemarujuci anomalije solarnog panela, jedna solarna elektrana da bi dostigla dnevni produkt termoeletrane pod idealnim uslovima 365 suncanih dana, treba da posjeduje 500MW= 500x10^9 / 300W = 1,66 milijardi panela. De ba! Uozbiljite se!!!

Kalkulacija 2

Jedna vjetroelektrana od 15tak vjetroturbina na vjetrovitom podneblju proizvede dnevno u prosjeku 70GW....racunajuci prema termoelektrani, to znaci 500MW = 500x10^3 GW / 70GW = 7100 vjetroparkova tj oko 110.000 vjetroturbina je potrebno da zamijeni jednu termoelektranu u idealnim uslovima da svaki dan vjetar dere na obroncima. A pozicija se trazi bas bas da se potrefi. Ako fulis samo 300m, neces izvuci ni 30% kapaciteta.

Kalkulacija 3

Male hidroelektrane koje isusuju korita rijeka i unistavaju ekosistem, izbace do 1MW...sto znaci da nam treba cca 500 malih minicentrala sirom pregradjenih rijeka da zamijene jednu termoelektranu. Mislim da je pametnom dosta o obnovljivim izvorima energije na ovaj nacin. Sta treba da tutnemo na svaki korak panele, isisujemo rijeke na svakom koraku, nabacujemo vjetroturbine gdje stignemo, nagrdimo zemlju skupim odrzavanjem, malom proizvodnjom i skupim otpadom uz ekolosku katastrofu da bi proizveli 5 do 10% onog sto izbaci jedna termoelektrana. Ne hvalim termoelektranu, ali oslanjati se na svakodnevnu vremensku prognozu i smanjiti energiju za 90% skupom zamjenom je apsurd nad apsurdima. Ko ovo promovise, ne zna nista o ovom.

/ Najnovije