Život ili preživljavanje: 'Branio sam ovu državu, a sad moram po kontejneru roviti'

0
L. Memčić
Život ili preživljavanje: 'Branio sam ovu državu, a sad moram po kontejneru roviti'
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Penzioneri

Penzioneri u Bosni i Hercegovini su, kako sami sebe nazivaju, "umjetnici preživljavanja".

Zvanični podaci pokazuju da su prosječne penzije najviše u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a najniže u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Sa prosječnom penzijom od 420 KM, Bosna i Hercegovina se nalazi na samom začelju Zapadnog Balkana.

Penzije u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine su uvećane za 3,5 posto, od juna 2022.

Šamar iz Bruxellesa za dvojicu predsjednika: Zaustavljen megaprojekt Vučića i Orbana

Šamar iz Bruxellesa za dvojicu predsjednika: Zaustavljen megaprojekt Vučića i Orbana

Kolika će vam biti penzija: Donosimo detaljnu računicu

Kolika će vam biti penzija: Donosimo detaljnu računicu

S ovim najavljenim vanrednim povećanjem, penzije u Federaciji tokom 2022. godine bit će povećane ukupno za 11 posto, s obzirom na, kako navode u entitetskoj Vladi, raniju odluku Zavoda penzijskog invalidskog osiguranja (PIO), kojom se predviđa povećanje penzija u 2022. godini za 7,3 posto.

Oko 714.000 državljana BiH prima penziju, što starosnu, što invalidsku.
Od toga, oko 430.000 je u Federaciji BiH, oko 272.000 u RS, te 12.000 u Brčko distriktu. Penzioneri iz Brčkog primaju penziju u zavisnosti od toga kojem fondu je uplaćivan staž.

Mnogi od njih ne znaju kako sa 400 i nešto KM preživjeti: platiti režije, hranu, lijekove...

"I dok sve to poplaćam šta mi ostane, ništa. Pa ulje je šest maraka. Čitam vijesti, pišu kako je maslac skup. Kakav maslac, to je zlato. Još malo ni ulje nećemo moći kupiti", priča nam Fatima (72), penzionerka iz Sarajeva.

Kaže nam, "nemoj me dijete bogati slikati, da me narod sažalijeva".

"Dosta je ljudima i njihove muke, još mene da gledaju. Da mi nema djeteta ne znam kako bih šta, ali i njima je sve skupo. Kako mene da pomažu, valjda djecu školovati", rekla je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Penzioneri
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Penzioneri

I u drugim bh. gradovima situacija je ista - poražavajuća.

Na samom ulazu u zeničku pijacu dva gospodina razgovaraju. Pričaju o tome kako su poskupjele cigarete, dok puše "motane".

Jedan nije bio raspoložen za razgovor, a drugi nas pita hoće li još rasti cijene duboko uvjeren da mediji mogu kontrolisati one koji o tome odlučuju.

"Treba ih prozvati imenom i prezimenom. Imaju plate po 5 hiljada, a meni 400 KM. Branio sam ovu državu, dva brata izgubio u ratu. Sad moram gledati je li neko nešto ostavio pored kontejnera. I moram na ovo (cigarete op.a.) pare bacati. Ne može se, puno je sikirancije.

Pitate sad kako živimo s ovim cijenama, nikako da ti kažem. Meso ne uzimam, žena sprema od onog što imamo. Nešto posijemo, koliko možemo. Nemamo puno zemlje, ali koliko toliko bolje nego ništa", ispričao je za Radiosarajevo.ba Mehmedalija (68).

Prije rata je, kako kaže, radio u Željezari, a poslije je krenulo preživljavanje.

Bh. penzioneri zabrinuti, prognoze za predstojeću zimu nisu dobre: 'Kako se prehraniti'

Bh. penzioneri zabrinuti, prognoze za predstojeću zimu nisu dobre: 'Kako se prehraniti'

"Radio sam šta sam stigao, malo ištao i na teren u Sloveniju i Hrvatsku, ali nije to za mene. Godine su me stigle, zdravlje i ne služi baš. Neka ovi mladi idu. Sve nam ode i školovani i ovi drugi. Šta i ti čekaš, nema ovdje selameta. Džaba i plata i posao kad nam državu uništiše", ispričao je i nastavio razgovor sa prijateljem pun razočarenja.

Penzioneri su, nesumnjivo, kategorija koja najviše ispašta zbog poremećaja globalne ekonomije i divljanja cijena kako na domaćem tako i na globalnom tržištu.

Iz Saveza udruženja penzionera su nekoliko puta reagirali navodeći da ova povećanja nisu dovoljna.

Zatražili su novi sastanak sa federalnim vlastima čiju realizaciju, još uvijek, čekaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije