Zetra: Promovirano 5.578 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Zetra: Promovirano 5.578 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu
U Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch održana je svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu.

Diplome je dobilo 5.578 svršenih studenata prvog i drugog ciklusa i integriranog studija na nekim organizacionim jedinicama.

U ime Univerziteta u Sarajevu pozdravio ih je rektor Rifat Škrijelj.

"Naša osnovna misija i vizija je stavljanje mladog u fokusu saznanja i istraživanja, kako bi mogao odgovoriti na sve izazove sutrašnjice. Na Univerzitetu u Sarajevu, koji ima vlastitu tradiciju, velika pažnja posvećuje se multietničnosti i multikulturalnosti. I, doista malo koji univerzitet u svijetu, a pogotovo u regiji, pa i u Evropi, može se pohvaliti s tako velikim ansamblom različitih etničkih identiteta, koji okupljeni na jednom mjestu djeluju u svrhu zajedničkog dobra."

Rektor je naglasio da su duboko svjesni činjenice da svaki progres univerziteta, društva i države počiva na uvažavanju drugog i drugačijeg, te da će se zbog toga i u budućnosti zalagati za te principe, koji ne smiju imati alternativu.

"Budite slobodni ljudi i ne dopustite nikome da vam oduzme pravo na izbor stava i pravo na izbor vlastitog puta, jer studirajući na Univerzitetu u Sarajevu vi ste stekli znanja, kojima će te ne samo mijenjati stvarnost svih nas, nego i graditi bolju i ljepšu budućnost", poručio je, između ostalog, diplomantima i magistrantima Škrijelj.

Diplomante i magistrante došao je pozdraviti i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je izrazio nadu da će svoje privatne i porodične intencije vezati za BiH.

Dodjela diploma samo je jedan od niza događaja kojima će biti obilježeni Dani Univerziteta. Na današnji dan prije 68 godina osnovan je Univerzitet u Sarajevu.

Na osnovu Odluke Senata Univerziteta u Sarajevu, 185 najuspješnijih studenata prvog i drugog ciklusa studija i Integriranog studijskog programa prvog i drugog ciklusa primilo je posebna priznanja - Zlatnu značku, Srebrenu značku i Povelju Univerziteta.

Studenti koji su dobili Zlatnu značku ostvarili su prosjek između 9,5 i 10, studenti kojima je dodijeljena Srebrena značka ostvarili su prosjek između 9 i 9,5 dok su studenti s prosjekom između 8 i 9 dobili posebno priznanje Povelju Univerziteta u Sarajevu.

Najbolji student prvog ciklusa studija u 2017. godini je Nudžeim Selimović s Prirodno-matematičkog fakulteta, s prosjekom 10,00,.

Najbolji studenti drugog ciklusa studija s prosjekom 10,00 su: Mirza Pašić s Mašinskog fakulteta, Sead Delalić s Prirodno-matematičkog fakulteta i Harun Hindija s Prirodno-matematičkog fakulteta.

Univerzitet u Sarajevu osnovan je 2. decembra 1949. godine, a do danas je promovisano preko 160.000 diplomata, preko 18.000 magistranata i preko 3.000 doktora nauka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije