Žepče: Katolički vjeroučitelj svojim učenicima održao čas u džamiji

Radiosarajevo.ba
Žepče: Katolički vjeroučitelj svojim učenicima održao čas u džamiji
Veoma zanimljive scene zabilježene su u Žepču prethodnog vikenda, gdje je jedan od učitelja katoličkog vjeronauka Branko Radoš odlučio da svoju djecu odvede na jedan čast u džamiju.

U želji da pobijedi neznanje koje rađa stereotipe i predrasude, koje u društvu poput onog u BiH mogu imati ogromne posljedice, Radoš se odlučio na ovaj potez, prenosi Mreža Mira.

Čas povećen islamu za dvanaestero učenika, budućih građevinskih tehničara Srednje mješovite škole Žepče održan je u Ferhat-pašinoj džamiji u ovom gradu. Terenskom času svoj doprinos je dao i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Žepče, Džafer ef. Gračić koji je učenike upoznao o povijesti religije, temeljima islamskog nauka, ali i običajima muslimana u Bosni i Hercegovini.

Profesor Radoš ističe kako je osnovni razlog ovog posjeta učenje o vjerskim zajednicima ljudi koji žive u Žepču, ljudima s kojima se gradi zajednička budućnost.

“Ovo je bila klasična posjeta učenika katoličkog vjeronauka koji za nastavnu temu imaju religiju islam. Učenici su zadovoljni i jedva čekaju da posjete i pravoslavnu crkvu”, kazao nam je profesor Radoš.

Preko 400 djece do sada je imalo priliku posjetiti različite vjerske objekte u sklopu nastave vjeronauka u Žepču. Domaćin koji ih primi govori o povijesti svoje religije.

Učenici Srednje mješovite škole posebno su bili zainteresirani i za unutrašnje uređenje i izgled vjerskog objekta, što ne treba čuditi obzirom na njihovo buduće zvanje. Terenska nastava vjeronauka biće nastavljena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije