Druženje za 10: Sarajevski penzioneri kuhali čorbice od bundeve

L. K.
Druženje za 10: Sarajevski penzioneri kuhali čorbice od bundeve
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo

Danas je u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa na vrlo interesantan način. Minela Ferić, menadžerica Centra je rekla da su u saradnji s udruženjem Prvi ženski klub Lions organizovali događaj gdje su imali predavanje o dijabetesu, ali i zabavno kuhanje čorbice od bundeve.

14. novembar / Svjetski dan dijabetesa 2018: U BiH skoro 400 hiljada oboljelih

 Tradicija / Šetnjom u Sarajevu obilježen svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Ferić je za Radiosarajevo.ba kazala da je predsjednica udruženja Lions - dr.  Amira Teftedarija sa svojim članovima održala jedno predavanje o  dijabetesu, gost predavač je bila dr. Aida Rudić, a tema je bila Prevencija, uzrok i liječenje dijabetesa.

"Poslije je uslijedilo mjerenje nivoa šećera u krvi, a članice naše kulinarske sekcije su na temu bundeve, popularnog jesenjeg povrća, pripremale čorbice od nje na dva različita", rekla je Ferić.

Napominje da im je inače cilj kroz aktivnosti promovisanje zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, općenito zdravog načina života, pa tako su se potrudili da obilježe i ovaj Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa.

"Željeli smo poslati poruku na koji način mi možemo svojim načinom života utjecati preventivno na poboljšanje kvalteta života i prevenciju dijabetesa", navela je Ferić.

Gospođe koje su danas kuhale čorbice su članice kulinarske sekcije u Centru su Sabaha Trle i Fatima Mandžo. Ferić navodi da su ove članice jako aktivne u Centru.

"Članovi naših sekcija Centar doživljavaju kao svoj drugi dom koji i jeste otvoren zbog njih. Inače postoji veliki interes za naše sekcije. Imamo oko 350 članova koji ovdje imaju gimnastiku, razne radionice, učenje stranih jezika, muzičke sekcije... Ovakav centar bi trebala imati svaka općina", govori Ferić. 

U Sarajevu postoje četiri ovakva centra, samo na području Općine Novo Sarajevo postoje dva, a sve ih vodi udruženje Partnerstvo za javno zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije