! / Sarajlije su na dan izbora trebale dobiti javnu garažu: Nije se maklo dalje od temelja

15. 12. 2020. u 21:55:00 E. M.

Shares: 25

Važni i dugoočekivani infrastrukturni projekt, javna kolektivna garaža u ulici Kolodvorska u Sarajevu trebala je biti završena do 15. novembra, simbolično, dana kada su održani Lokalni izbori u našoj zemlji.

No, rok je istjekao prije mjesec, a i dalje se ne nadziru ni obrisi podzemne garaže kod Hitne pomoći.

Podsjetimo, potpisivanjem Ugovora o izvođenju radova na izgradnji javne kolektivne garaže G3 čiji su potpisnici ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i direktor firme “Unigradnja“ Mustafa Duraković, u ime izvođača radova, 20. jula ove godine stekli su se svi uslovi za početak gradnje. 

Vrijednost projekta

Ukupna vrijednost projekta je približno šest miliona KM. Kako je tada saopćeno, više od 4,4 miliona KM izdvojit će Kanton Sarajevo, dok će Općina Novo Sarajevo učestvovati u projektu sa 1,5 miliona KM vrijednim zemljištem, objavljeno je tada iz Vlade KS.

Izvođač radova je "Unigradnja" koja je počela sa radovima 20. augusta ove godine. Uklonili su asfalt sa jednog dijela i ogradili gradilište.

Čak su i tadašnji premijer KS, koji je kasnije podnio ostavku, Mario Nenadić, te tadašnji načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, ministar Kalem i Direktor zavoda Hulusić u septembru obišli radove . tada je rečeno da radovi teku po planu i da se očekuje da će podzemna garaža biti završena do 15. novembra.

Nakon toga, radovi su stali.

Iz Općine Novo Sarajevo su za Radiosarajevo.ba rekli da je ova općina uradila svoj dio posla i da projekt predvode Ministarstvo saobraćaja KS i Zavod za izgradnju KS, no do objavljivanja ovog teksta nisu odgovarali na naše pozive tako o tome zbog čega je probijen rok i kada je planirn završetak radova.

Podzemna infrastruktura

Ranije su iz Zavoda za izgradnju KS naveli da su ova lokacija na kojoj je predviđena izgradnja podzemne garaže zahtijeva velike pripremne radove na izmještanju zatečene podzemne infrastrukture koju obavljaju vlasnici instalacija, da bi se uklonile sve instalacije radi omogućavanja nesmetanog iskopa građevinske jame.

Inače, podzemna garaža se gradi na već postojećem parkingu, preko puta objekta Hitne pomoći, ispod kojeg će se izgraditi još dvije podzemne etaže. Ovim projektom bi građani, umjesto sadašnjih četrdesetak mjesta, dobili na raspolaganje ukupno 165 parking mjesta. 

Prema najavama, garaža će obuhvatiti približno 4.000 kvadratnih metara korisne površine.  

Naš fotoreporter danas je obišao ovu lokaciju, a u fotogaleriji možete vidjeti kako "teku radovi" na ovom važnom infrastrukturnom projektu. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)