Završena POINT konferencija: O utjecaju novih tehnologija na građansko društvo

Radiosarajevo.ba
Završena POINT konferencija: O utjecaju novih tehnologija na građansko društvo
/ POINT konferencija
U Sarajevu je u nedjelju završena šesta po redu POINT konferencija koja je od 24. do 28. maja okupila predstavnike/ce civilnog društva iz jugoistočne i istočne Europe, zemalja Sjeverne Afrike, Bliskog istoka, ali i cijelog svijeta.

Kroz četiri dana trajanja konferencije održane su brojne panel diskusije, prezentacije, radionice, ali i jedna izložba, hakaton i performans Pussy Riot Theatre u prepunom amfiteatru Doma mladih kojim je i završen oficijelni program.

Point 6.0 započeo je u srijedu 24. maja, u hotelu Holiday, Danom zagovaranja otvorenosti vlasti, odnosno prvom javnom prezentacijom rezultata i preporuka iz istraživanja provedenog u okviru Regionalnog indexa otvorenosti vlasti u regionu jugoistočne Europe. Indeks otvorenosti je alat za mjerenje otvorenosti javnih institucija, kreiran tako da pokrije široki spektar oblasti, ali uvijek vodeći računa o tome kako one utiču na kvalitet života građana/ki.

Oficijelni dio dvodnevnog konferencijskog programa u Art kinu Kriterion započeo je dodjelom Balkanske fact-checking nagrade koju su osvojili Aleksandar Brezar iz BiH, za tekst o nelegalnoj gradnji unutar vodozaštitne zone rijeke Željeznice; te Vladimir Kostić i Ivana Jeremić iz srbijanskog CINS-a, za tekstove Država pomogla Pinku sa 3,9 miliona evra i Pink dobio najmanje sedam miliona evra kredita od države

Konferencija je ponudila mnoštvo sadržaja koji su se bavili temama poput transparentosti vlasti, izbornih procesa u Srbiji, Makedoniji I SAD-u, zaštite privatnosti na internet, borbe protiv online ekstremizma, lažnih vijesti ili pak Brexita.

Zanimljivu prezentaciju održala je danska aktivistica Ema Holten koja se nakon što je bila žrtva “revenge porna” počela boriti za ljudska prava, ili kako ona kaže “protiv pornografije iz osvete, i za prava manjina i žena online”. Ema je kroz svoju prezentaciju govorila o sigurnosti na internetu, ali i poimanju ženskog tijela na internetu.

“Internet se razvija punom brzino. To svakako pogoduje razvoju demokratije i slobode govora, ali mi moramo biti svjesni da smo kreirali potpuno novi javni prostor u kojem stranci mogu biti biti u doticaju jedni sa drugima. U cilju zaštite tih vrijednosti i naših osnovnih sloboda, trebaju nam regulative koje funkcionišu”, rekla je Emma u svom izlaganju na POINT 6.0 konferenciji.  

I panel diskusija o online ekstremizmu u kom su učestvovali Omezzine Khelifa (“Mobdiun – Creative Youth” association, Tunis), Omar Ashour (Security-Military Studies and Middle East Politics at the University of Exeter, UK) i Jelena Dukarić (Vojvođanski građanski centar, Srbija), ponudio je interesantna izlaganja i diskusije.

O tome šta jesu, a šta nisu lažne vijesti, dali su one isto što i propaganda iz različitih uglova razgovarano je na sesiji pod nazivom “Lažne vijesti i propaganda” u kom su učestvovali Marko Gregović iz hrvatske udruge Brodoto koji je I sam bio žrtva lažne vijesti da je strain špijun,  Alistair Shawcross iz The London School of Economics and Political science (LSE),  Goran Rizaov  iz makedonske fondacije Metamorphosis i  Viktor Marković sa srbijanskog satiričnog portal Njuz.net.

Između ostalog, na ovom panelu je razgovarano o značaju fact-checkinga ali i medijskog opismenjavanja građana kako bi oni na pravi način mogli razumjeti i primiti poruke putem društvenih medija, ali i političke poruke.

Primarni izvor lažnih vijesti u svijetu svakako su politika i država, ali niko o tome ne govori. To je debata koja nam je potrebna”, zaključili su učesnici ove diskusije koji su se uglavnom složili da nam za borbu protiv propaganda i lažnih vijesti treba kvalitetno novinarstvo koje još uvijek postoji. 

Lažne vijesti bile su svojevrsna tema vodilja ovogodišnje POINT konferencije a o njima se razgovaralo i kroz panel o izborima u Srbiji i Makedoniji.

Za razliku od kampanja koje se vode u Velikoj Britaniji ili SAD-u, na Balkanu političke kampanje I izbori se dešavaju stalno, a Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa iz Srbije je istakla kako je u Srbiji tokom posljednje političke kampanje u medijima bilo gotovo nemoguće čuti glas kandidata opozitnih pobjedniku, Aleksandru Vučiću te da su oni uglavnom bili orjentisani na društvene medije. 

Na konferenciji je razgovarano i o mnogim drugim temama, kao što su protesti u Rumuniji, ali i o perspektivama regiona Sjevrne Afrike i Bliskog istoka, 6 godina nakon Arapskog proljeća. Predstavljeno je mnoštvo zaniljivih alata koji pomažu radu civilnog društva, a tokom POINT-a je bila postavljena i izložba Data Stories, Share Labs-a iz Srbije, organizacije koju je predstavljao njen osnivač Vladimir Joler.

POINT 6.0 konferenciju koja je okupila preko 200 učesnika organizovala je mreža ACTION SEE u saradnji sa NED-om (National Endowment for Democracy); BTD-om (The Balkan Trust for Democracy); mrežom TransparenCEE, TechSoupom i Ambasadom SAD-a u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije