Počela konferencija POINT 6.0.

Radiosarajevo.ba
Počela konferencija POINT 6.0.
Vanja Čerimagić / Point 6.0
Javnom prezentacijom rezultata i preporuka iz istraživanja provedenog u okviru Regionalnog indeksa otvorenosti vlasti u regionu jugoistočne Europe, u Sarajevu je otvorena konferencija Point 6.0.

Ovo istraživanje, koje kroz četiri kriterija mjeri stepen otvorenosti parlamenata u regiji, kreiran je kako bi građani dobili uvid u otvorenost javne administracije i javnih tijela, ali i tako da bude od koristi službenicima u evaluaciji svoj rad.

Ovom prilikom, praćena je ispunjenost više od 25.000 indikatora u 6 zemalja regiona, a mjerenjem su obuhvaćene sve grane vlasti, od lokalnog do državnog nivoa.

Institucije bez mehanizama za predstavljanje ciljeva

Istaknuto je kako institucije zadovoljavaju manje od polovine postavljenih indikatora, te je glavni zaključak da ne postoji strategija za otvorenost vlasti u svim državama regije. Mnoge stvari se rade ad hoc, te u praksi otvorenost vlasti zavisi od stavova upravljačkih struktura pojedinačnih institucija.

Još jedan zajednički problem vlada u regionu je nedostatak koordinacije, planiranja politika i evaluacije njihovog utjecaja na živote ljudi.

“Većina naših institucija vam ne zna objasniti koji su im godišnji ciljevi. Ne postoji mehanizam putem kog bi nam mogli predstaviti šta su uradili kako bi postigli postavljene ciljeve”, rekao je Darko Brkan iz “Zašto ne”.

U narednom periodu, mreža koja provodi istraživanje indeksa otvorenosti će objaviti “mape puta” za sve analizirane države i institucije, sa konkretnim preporukama za poboljšanje rezultata. Članice mreže planiraju doprinijeti promjeni i poboljšanju otvorenosti na različite načine.

“Ovaj alat služi da podstakne promjenu, ali ovo je prvi put da neko radi ovako nešto u regionu. Vidjećemo kako će se pokazati u budućnosti”, rečeno je u zaključcima.

Otvorenost parlamenata u regiji

Tokom drugog panela predstavljena je detaljna analiza otvorenosti parlamenata i prikazano je kako je situacija najbolja u Crnoj Gori, gdje parlament ispunjava 85 posto indikatora otvorenosti.

Naredna je Srbija koja ispunjava 59 posto otvorenosti, što ukazuje na potrebu za značajnim poboljšanjem otvorenosti.

U BiH, za razliku od drugih država, zbog kompleksnosti administrativne strukture istraživanjem je obuhvaćeno više nivoa vlasti. Istraživanje je pokazalo da državni i entitetski parlamenti zajedno ispunjavaju tek 51 posto indikatora otvorenosti, što BiH stavlja na zadnje mjesto u regionu.

U okviru istraživanja u BiH praćeno je pet parlamentarnih tijela (oba doma PS BiH i Parlamenta FBiH, te Narodna skupština RS). Sva tijela zajedno ispunjavaju 48% indikatora za kriterij pristupačnosti, a samo 37% indikatora za interakciju sa građanima/kama. 

Najzad, Albanija i Kosovo su predstavljeni kao zemlje koje umjereno ispunjavaju indikatore otvorenosti, sa 60-postotnom ispunjenošću, čime su se našli na drugom mjestu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije