Zastupnici u RS će podržati nabavku HPV vakcina

1
Radiosarajevo.ba
Zastupnici u RS će podržati nabavku HPV vakcina
Arhiv / Ilustracija

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti RS, kojim će se omogućiti nabavka HPV vakcina i održati dostupnost vakcina protiv kovida-19, naći će se na sjednici Narodne skupštine RS i vjerovatno će ga podržati svi zastupnici, jer je riječ o dobrom prijedlogu koji ide u korist zdravlja svih građana Republike Srpske.

Rekao je ovo za Nezavisne novine Duško Ivić, predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku u NS RS, koji je ujedno i specijalista plastične hirurgije.

Naime, Vlada RS nedavno je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti RS kojim će se poboljšati zaštita stanovništva od zaraznih bolesti poboljšanjem nadzora nad pojavom zaraznih bolesti koje se dodaju na listu zaraznih bolesti i stanja značajnih za epidemiološki nadzor. Usvajanjem ovog prijedloga zakona omogućiće se dostupnost vakcine protiv humanog papiloma virusa i održati dostupnost vakcine protiv COVID-19.

Bećirović otkrio detalje sa sjednice Predsjedništva BiH: "Mi nismo ni sateliti ni marionete Srbije"

Bećirović otkrio detalje sa sjednice Predsjedništva BiH: "Mi nismo ni sateliti ni marionete Srbije"

"Vakcina protiv humanog papiloma virusa i vakcina protiv COVID-19 uvode se kao preporučene vakcine, s namjerom da budu dostupne licima kojima vakcinaciju preporuči doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine ili licima koja vakcinu traže na lični zahtjev", saopšteno je ranije iz Vlade RS.

Ivić je za "Nezavisne" najavio da planira sazvati sjednicu Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku NS RS, najvjerovatnije u ponedjeljak, 30. maja, da bi se prodiskutovalo o ovom prijedlogu.

"Sjednicu ćemo svakako zakazati, to je naša obaveza. Kada smo razmatrali nacrt zakona imali smo zakazanu sjednicu, ali nije bilo kvoruma. Svakako će svi poslanici koji su iz domena medicine, ali i svi poslanici podržati izmjene ovog zakona", kazao je Ivić.

Istakao je da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti dobar, te da ga treba podržati.

"Posebno dostupnost vakcine protiv humanog papiloma virusa i vakcine protiv COVID-19, koja nije obavezna, te štiti sva individualna prava osoba, da imaju slobodu da biraju da li žele da se vakcinišu ili ne. To je odličan prijedlog zakona koji ćemo mi podržati, tu nema priče", naveo je Ivić, ističući da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite dobro izanaliziralo te da svakako ovo treba podržati.

Podsjećamo da HPV vakcina još nije dostupna u Bosni i Hercegovini, niti u FBiH, ni u RS, a predstavlja prevenciju nastanka raka grlića materice, koji u 99 odsto slučajeva izaziva humani papiloma virus (HPV).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije