Kako se možete zaraziti HPV-om: Sve o glavnim simptomima i rizičnim faktorima

0
Radiosarajevo.ba
Kako se možete zaraziti HPV-om: Sve o glavnim simptomima i rizičnim faktorima
Foto: Unsplash / Ilustracija

HPV (Humani papiloma virus) je vrlo raširen među spolno aktivnim osobama. Procjenjuje se da je mogućnost zaraze tokom života nekima od tipova HPV-a čak 50-70 %.

Prema rezultatima nekih epidemioloških studija, kod 60 % seksualno aktivnih žena pronađen je HPV u obrisku vrata maternice.

Virus je toliko čest da će se većina spolno aktivnih osoba, prije ili kasnije, zaraziti. Iako većina osoba zaraženih HPV-om nema nikakve simptome pa čak niti ne znaju da imaju taj virus, vrlo je važno znati kako se zaraza prenosi te koje rizike donosi. Imajte na umu da se HPV s vremenom može razviti u mnogo ozbiljnije i po život opasne bolesti, piše portal Živim.hr.

Što je HPV

Humani papiloma virus (HPV) je virus koji uzrokuje infekciju s više od 200 različitih sojeva, a među tim sojevima postoje velike varijacije u rizicima koje donose i težini bolesti.

  • Niskorizični sojevi

Dva tipa nisko rizičnih sojeva (6 i 11) uzrokuju 90 posto genitalnih bradavica, koje se mogu razviti na penisu, anusu, vulvi, vagini ili vratu maternice. Niskorizične infekcije HPV-om u genitalnom traktu su one koje se obično povezuju s pojavom bradavica i, iako mogu biti vrlo neugodne, one su vrlo rijetko opasne po život.

  • Visoko rizični sojevi

Trinaest različitih sojeva visoko rizičnog HPV-a mogu uzrokovati razvoj raka. Oni se mogu razviti u rak vrata maternice ili u neke manje poznate oblike raka, poput raka penisa, oralnog raka, raka grla ili vulve. Ipak, većina ljudi zaraženih tim sojevima virusa neće razviti rak. Čak 90 posto svih infekcija HPV-om kroz dvije godine zapravo nestaju ili toliko oslabe da ih se ne može otkriti.

Simptomi HPV-a

Zarazite li se HPV-om, simptomi se možda neće pojaviti godinama ili nikada. Pojave li se simptomi, obično se radi o bradavicama uzrokovanim HPV-om, a one mogu biti:

  • Obične bradavice, kakve se pojavljuju na dlanovima i nadlanicama
  • Plosnate bradavice, kakve se pojavljuju na licu
  • Plantarne bradavice, kakve se javljaju na stopalima i često izgledaju kao mali žuljevi ili kurje oči s crnom tačkicom u sredini
  • Periungualne i subungualne bradavice, kakve se pojavljuju ispod ili oko noktiju na rukama i nogama
  • Genitalne bradavice, kakve se javljaju na penisu, vagini, vulvi, anusu ili vratu maternice i jedini su tip bradavica koje se mogu prenijeti spolnim kontaktom

Bradavice mogu biti zaobljene, plosnate ili hrapave na dodir. No, obolite li od raka, moguće je da ne razvijete nikakve simptome te je stoga vrlo važno odlaziti na redovite preglede za HPV.

Kako se može zaraziti HPV-om

Virus se može prenijeti analnim seksom, oralnim seksom, vaginalnim seksom i kontaktom s kožom zaražene osobe, no najčešći način zaraze je penetracijski seks. No, do zaraze može doći i bez takvog seksa. Na primjer, ako ste nagi i mazite se s drugom osobom te ste u bliskom kontaktu s njezinom kožom, možete se zaraziti. Ipak odnosi koji uključuju dodirivanje ili penetraciju, bilo genitalnu bilo analnu, donose znatno veći rizik od zaraze.

Rizični faktori za HPV

Bilo koja vrsta spolnog kontakta izlaže vas riziku od zaraze, a rizik dodatno povećava ako imate spolne odnose s više od jednog partnera ili partnerice.

S obzirom na to da u današnje doba mlade žene imaju više spolnih odnosa i više partnera, one su izložene većem riziku od zaraze HPV-om. Srećom, mlade žene obično imaju vrlo jak imunitet te će se u većini slučajeva njihovo tijelo samo očistiti od virusa i to u potpunosti. Prema istraživanju provedenom 20212., od 817 žena zaraženih visokorizičnim sojevima HPV-a, njih 648 su bile posve bez virusa nakon 24 mjeseca. 

AKO pušite, bolujete od HIV-a ili ste imunokompromitirani, također imate povišen rizik za zarazu HPV-om, kao i za to da ostanete zaraženi. Razlog tome je nesposobnost tijela, odnosno njegovog imunološkog sustava da se riješi virusa iz tijela.

Kako izbjeći zarazu

Iako se za sprečavanje zaraze spolno prenosivim bolestima obično preporučuje nošenje kondoma, bilo kakav kontakt kože o kožu može vas izložiti riziku od zaraze. Čak se i plantarne bradavice, koje također uzrokuje HPV, vrlo lako mogu prenijeti dodirom kože o kožu. Najbolji način da se zaštitite od virusa jest cijepljenje. Preporuka je da dječaci i djevojčice u dobi od 11 ili 12 godina dobiju dvije doze cjepiva.

Djeca se mogu cijepiti i u dobi od 9 godina, a za one koji se prvi put cijepe tek s 15 godina, preporučuju se tri doze cjepiva. Cijepiti se mogu sve osobe do dobi od 45 godina, a s obzirom na to da se osobe koje su prethodno bile zaražene HPV-om mogu ponovo zaraziti nekim drugim sojem, vrlo je važno da se što više osoba cijepi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije