Zašto „Tragom drevnih Bošnjana“?

Radiosarajevo.ba
Zašto „Tragom drevnih Bošnjana“?
Foto: Radiosarajevo.ba / S promocije u Mostaru

U vremenu kulminacije sukoba etnonacionalističkih koncepata koji odnose u bosanskohercegovačkoj državi dovode do tačke ključanja, ugrožavajući njezino dalje funkcioniranje, naš čovjek se sve češće nalazi pred pitanjem - kako dalje? 

Svaki nacionalizam završava u nacionalnoj državi, primijetio je jednom ugledni hrvatski intelektualac prof. dr. Ivo Banac

Zato ovdašnji nacionalizmi žele dokazati kako je Bosna oduvijek bila samo "prostor mržnje", da se u njoj "ništa duhovno vrijedno i značajno nije dogodilo", te da kao takva ne može i ne treba opstati ni u modernim vremenima, potpuno zanemarujući stoljeća njezine vjerske pluralnosti u kojoj su Bosanci, Bošnjani, Bošnjaci, kako god, stoljećima, sve do sredine XIX stoljeća, ali i kasnije, svoje odnose čuvali i izgrađivali upravo na bosanskim vrijednostima. 

Otud potreba da na takve vrijednosti podsjećamo, da s njih skidamo nataloženu prašinu teških vremena, s uvjerenjem da su to ideje koje mogu donijeti mir i prosperitet ovoj zemlji. 

Radiosarajevo.ba će u nastavcima objavljivati knjigu "Tragom drevnih Bošnjana - bosanska država i nacionalni identitet(i) kroz historiju", Tanera Aličehića i Đenana Galešića. 

Aličehić: Naši preci koji leže pod stećcima obavezuju nas da sačuvamo Bosnu

Ova knjiga rezultat je dugogodišnjeg rada i plodonosne saradnje dvojice autora. 

Autori ukazuju na važna pitanja o bosanskoj budućnosti, temeljeći svoja razmatranja na prikrivanim, izvrtanim i poricanim znanjima o bosanskoj prošlosti i sadašnjosti. 

Kako dešifrirati antibosanske politike u 20. stoljeću, šta su temeljne vrijednosti Bosne i bosanstva te je li moguće iz sadašnje bosanske agonije ocrtati vidike budućnosti koji bi bili u skladu s vrijednostima razvijenih pluralnih društava, samo su neka od pitanja kojima se autori bave. 

Prema riječima autora, ovaj tekst (knjiga) je nastao iz potrebe da se razotkriju sve nametnute zablude koje su stanovnici Bosne, naivno ili dobronamjerno, prihvatili kako kroz obrazovni sistem tako i kroz sistematsko uništavanje i negiranje bosanskog narodnog identiteta i države. 

Tragom drevnih Bošnjana: Bosna pripada svom bosanskom narodu

Povratak svijesti o pripadanju bosanskom narodu iziskuje razotkrivanje brojnih mitova koji su rezultat antibosanskog djelovanja nacionalizma u posljednjih stotinu pedeset godina. 

"Ove ideologije su izgrađene na potpuno suprotnim temeljima u odnosu na one na kojima je Bosna oblikovana tokom svoje duge historije. Ključna spoznaja je da su i Bosna i bosansko stanovništvo opstali kao jedinstven narod i država kojeg su oblikovali kako velika carstva tako i nacionalni pokreti iz novijeg doba", navode autori u uvodu ove knjige. 

Vjerujemo da ćemo objavljivanjem dijelova ove knjige, bez želje da namećemo bilo što, tek otvoriti prostor za dijalog – tako potreban u danima teških riječi, oštre retorike, prijetnji, pozivanje na užase i novo zlo... U najboljem interesu naše bosanskohercegovačke države. I svih nas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije