Zašto ostavinski postupak preuzimaju notari: Koja je procedura?

/ Komentari (7)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Aaaa

Bavite se malo korupcijom notara....namjerno se ostavinske rasprave razvlace jer notari traze mito da "ubrzaju" postupak iako su svi papiri uredni, a da ne govorimo o njihovim cijenama za "usluge"...nema cjenovnika, a naplacuju od oka...kako i na koji nacin notarska komora sankcionise ove parazite???

A

Lično iskustvo je da ostavinski postupak u kome nema ama baš nikakvih spornih detalja preko notara traje evo gotovo dvije godine i još se ne zna kada će biti okončan. Stvarno ste "popravili" način rada.

Veri

Dok se završi ostavina umru i nasljednici pa se mora raditi nova.

Baki

Sve je to opravdano, ali previše dugo traje. Koliko mi je jasno, u zadnjih godina svi moji prijatelji završiše kod notara Suljevica u Ilijašu. Zar nema notara u Sarajevu? Zašto sud ne obavjesti i nalijednike koji notar će ih predstavljati, pa da nasljednici mogu lično odnjeti papirologiju i ubrzati proces?

Guest

U svim civiliziranim zemljama zakon je propisao da građani biraju, ostavine obaviti kod suda ili kod notara kao sudskog povjerenika. Samo kod nas je određen monopol notara. Naravno da se to mora promijeniti kad tad, jer je monopol zabranjen i radi se o civilizacijskim vrijednostima o kojima niko ovdje ne vodi računa.

A-ha

Notari u BiH su na jako lošem glasu. Uzimaju velike pare za najobičnije usluge, sami sebi određuju tarifu?! Ako je ostavina neznatna, ne završe nikad predmet! Ako su nasljednici vani, imaju pravila kako se obavještavaju, ali je njima teško sve što traži veći angažman. Fuj!

Azazel

Lijepo, dalo im Pravosudje mogucnost da ubiru usur hahahaha pa kad bi mi zatrazio previse bas bi ga isplatio, punim iznosom u vuglu. Ko je notar da procjenjuje vrijednost necijeg nasljedstva jbt.

/ Najnovije