Zašto je u Srbiji "otkazana ili odložena" Parada ponosa: Kakve veze ima Kosovo i Otvoreni Balkan?

2
Radiosarajevo.ba
Zašto je u Srbiji "otkazana ili odložena" Parada ponosa: Kakve veze ima Kosovo i Otvoreni Balkan?
DW / Parada ponosa, Ilustracija

Predsjednik Srbije je o istom trošku saopštio da Ana Brnabić ostaje premijerka i da se otkazuje evropska Parada ponosa u Beogradu. Koliko je ubjedljiv izgovor da se to dešava zbog problema na Kosovu?

Otkazuje se ili odlaže Evroprajd u Beogradu, planiran za sredinu septembra, najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu u subotu. Vučić je naveo da je to učinjeno u dogovoru sa "većinom članova Vlade i premijerkom", piše Deutsche Welle.

Na istoj konferenciji je Vučić saopštio da će Ana Brnabić biti mandatarka za sastavljanje iduće vlade.

Dodik nastavlja s provokacijama: 2. maja najavio sjednicu Vlade RS u Srebrenici

Dodik nastavlja s provokacijama: 2. maja najavio sjednicu Vlade RS u Srebrenici

Vučić: 'Otkazuje se Parada ponosa u Beogradu'

Vučić: 'Otkazuje se Parada ponosa u Beogradu'

Premijerka i Vlada će obrazložiti "u skladu sa kojim zakonom, biće otkazana ili odložena Parada ponosa zakazana za septembar mjesec, ili kako se već to zove", kazao je Vučić.

„To ne govorim zato što sam mnogo srećan, već ne možemo u ovom trenutku, kada imamo i Otvoreni Balkan i krizu na Kosovu, nemamo nikakav pomak, pravo da vam kažem, nemamo kud da se pomjerimo, nećemo da odustanemo od neutralnih tablica", izjavio je Vučić.

"Neubjedljivi izgovori"

Beograd je trebalo da od 12. do 18. septembra bude domaćin Evropajda, evropske manifestacije koja bi se prvi put održala na Balkanu. Organizatori su očekivali oko 15.000 gostiju i turista, a vrhunac je trebalo da bude šetnja 17. septembra.

Niz desničarskih organizacija i stranaka učestvovao je u litiji protiv održavanja Evroprajda i prikupljanju potpisa za njegovu zabranu. „Nećete šetati", poručio je više puta tako lider Dveri Boško Obradović.

Ostaje da se vidi kako država misli da „ogmaitkaže" nešto što ne organizuje – i zapravo može samo da zabrani. Jedan od organizatora Evroprajda Goran Miletić ranije je za DW rekao da parada može da se zabrani samo „protivustavno".

Aleksandar Vučić saopštio ime budućeg premijera Srbije

Aleksandar Vučić saopštio ime budućeg premijera Srbije

Stefan Šparavalo iz organizacije „Da se zna", koja se bori za prava LGBT zajednice u Srbiji, kaže da je i dalje pitanje da li se radi o zabrani ili možda odlaganju za nedjelju-dvije.

„Nisam očekivao ovo. Vučićeva retorika je do sada bila neutralna ili čak pomalo u korist LGBT ljudi, u smislu poruka da niko ne smije da bude tučen, da desničari lažu o prirodi parade", kaže Šparavalo za DW.

Prema njegovim rečima, izgovaranje na probleme na sjeveru Kosova zvuči neubjedljivo. „Očigledno sad država ne želi da iskoristi pun kapacitet i monopol sile da zaštiti LGBT zajednicu i druge građane. Neubjedljivo je da sada ne može prajd, kada se od 2014. održavao bez velike pompe i nasilja."

Naš sagovornik misli da se baca koska krajnje desnom sentimentu, te da Vučić ne želi da tri „ultra-desne partije" zastupljene u parlamentu otkidaju dio naprednjačkog biračkog tijela. „Mogući razlog je što su protesti protiv parade počeli da broje po nekoliko hiljada ljudi. Možda Vučić pokušava da parališe taj pokret", kaže on.

Litije se nastavljaju?

Za nedjelju (28. avgust) najavljena je nova litija „za spas Srbije". Ivica Božić iz neformalnog udruženja „Antiglobaisti Srbije" kaže da će se sa litijama nastaviti, uprkos odluci da parada ponosa bude otkazana ili odložena.

„Mi smo i očekivali da će se zaustaviti i da će država imati razumijevanja za volju većine naroda", kaže Božić za DW.

"U nedjelju ćemo svakako izaći na litiju, jer nije poenta samo prajd u Beogradu već i ono što slijedi. Tražimo garanciju da se neće promovisati homoseksualnost u udžbenicima i da neće biti istopolnih brakova. Inače nemamo ništa protiv drugih, niti smo ikad pozivali na nasilje protiv gej-populacije", dodaje jedan od organizatora akcija protiv prajda.

Predsjednik Vučić je i u subotu kritikovao ovaj desničarski pokret, iako je poklekao pred njegovim zahtjevima.

Meni se te manifestacije nikada nisu dopadale, ali kao normalan građanin – baš me briga, taj jedan dan, gledam fudbal, košarku, ili čitam knjigu. Ti ljudi su naša braća, naše sestre, naši roditelji, a samo se pravite da to ne vidite", izjavio je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije