Srbija / Prva parada ponosa u Novom Sadu prošla bez većih incidenata

17. 05. 2019. u 15:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

Na prvoj Paradi ponosa održanoj u Novome Sadu okupilo se u petak nekoliko stotina ljudi koji su, noseći zastave duginih boja, bedževe i transparente s porukama protiv diskreditiranja LGBTI zajednice, bez većih incidenata obilježili 17. maj, Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, javljaju srbijanski mediji.

Incident je pokušala izazvati skupina srednjoškolaca koja je vikala "Ubij pedera" i "Idite na Kosovo", ali ih je policija potisnula.

Kako prenosi agencija Beta, protiv okupljenih na Pride-u prosvjedovalo je i desetak građana koji su nosili transparent "Nemoral i gay sramotu - nikad više u javnom životu".

Oni su donijeli ikone i križeve, čitali su Sveto pismo, a s njima je bio i guslar koji je svirao.

„Želja nam je da slobodno podignute glave u svojemu gradu budemo ono što jesmo. Želja nam je da s ljudima koji nas vole slobodno razgovaramo. Da nas ne tjeraju da se uklapamo u kalupe društva koji su skrojeni prije tisuću godina. Želja nam je da ne budemo žrtve svakodnevnog nasilja i diskriminacije, da imamo pravo izbora na to da stanemo na ludi kamen kada nađemo osobu koju volimo. Da imamo pravo na brak, na zasnivanje obitelji, pravo na život“, rekao je na skupu predstavnik Grupe "Izađi" Filip Kocevski, prenio je portal "021.rs".

„Ovo je tabu tema u Srbiji, ali u Novom Sadu je učinjen veliki korak. Nadam se da ćemo danas iz Novog Sada poslati poruku ljubavi i mira i da ćemo biti primjer i drugim općinama“, izjavila je uoči skupa zamjenica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković, prenosi Hina.

Na Paradi su bili prisutni predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Nizozemske, Njemačke i Velike Britanije, kao i članovi Misije Europske unije u Srbiji.

Skup je osiguravao veći broj policajaca koji su pristup omogućavali samo sudionicima.

Prva Parada ponosa u Novome Sadu održana je u sklopu Novosadskog tjedna ponosa, koji je organizirao Društveni centar Izađi, u suradnji s Beograd Prideom i uz podršku Grada Novog Sada i Omladinske prijestolnice Europe Novi Sad 2019 (OPENS).

 

NEMA KOMENTARA