Zašto postajemo žrtve januarske depresije

E.B.
Zašto postajemo žrtve januarske depresije
Nakon prazničnog blještavila, obilja hrane, mnogobrojnih druženja, planova, putovanja, došlo je vrijeme da se ponovno suočimo sa svim onim što smo možda na trenutak pomislili da će nestati 1. januara.

Ako ste jedna od onih osoba koje se ovih dana bore s lošim raspoloženjem bez ikakvog valjanog razloga, loše spavate, zabrinuti ste…velike su šanse da ste jedna od mnogih žrtava januarske depresije.

Zašto se većina stanovništva u januaru osjeća potišteno pitali smo psihologa Remziju Šetića.

"Praznici su prošli ili su pri kraju, završili smo s jednom godinom i počinjemo novu, pravimo analize prošle i stvaramo nove planove, procjenjujemo koliko smo bili uspješni, itd. Mnogi ljudi će u ovom periodu reći da su lošeg raspoloženja (posebno ujutro), nedostaje im energije, nedostataje im volje, pad interesovanja, nemogućnost da uživaju u stvarima koje inače pričinjavaju zadovoljstvo, iritabilnost, imaju manju potreba za kontaktom s drugim ljudima i manje interesa za seks. Svi navedeni simptomi nisu nastali samo zbog toga što su prošli praznici, ili što procjenjuju da vrijeme brzo prolazi, da nisu bili baš uspješni, i sl. Naime, riječ je o sezonskom afektivnom poremećaju. Sezonski afektivni poremećaj (sezonska depresija –januarska depresija) je vrsta depresije koja se javlja u jesenjem i zimskom periodu, a prolazi u proljeće i ljeto. Javlja se ciklično, ima karakteristiku prolaznosti i ponovnog javljanja."

Šetić kaže da je riječ o vidu depresije ali se razlikuje od uobičajenog depresivnog poremećaja jer tokom sezonskog afektivnog poremećaja prisutan je povećan apetit, više se jede i dobiva se na tjelesnoj masi.

"Prema do sada dostupnim saznanjima uzrok sezonske depresije je smanjeno izlaganje dnevnoj svjetlosti, veći dio vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, što može da dovede do poremećaja u metabolizmu serotonina, a što dovodi do prethodno navedenih simptoma. Zbog toga se javlja potreba za unosom veče količine ugljikohidrata (kolačića) koji nam pomažu za većim lučenjem serotonina što nam je potrebano da se bolje osjećamo", ističe naš sagovornik.

Ovdje se ne radi o poremećaju koji zahtjeva neki tretman, jedino u slučaju ako to stanje značajno remeti funkcioniranje osobe.

Kako biste što lakše prevazišli sezonsku depresiju, prema psihologu Šetiću, potrebno je:

- provoditi više vremena van kuće, čak i kada je vani hladno.

- jesti dobro izbalansiranu hranu, uključujući dovoljne količine vitamina i minerala.

- raditi tjelesne vježbe tokom dana

- družiti se, održati svoj krug prijatelja.

Novogodišnje odluke i razočarenje

Početak svake godine često je vezan za velike odluke i obećanja. Od danas počinjem vježbati, od danas prestajem pušiti, od danas počinjem s dijetom, mijenjam različite poslovne i privatne navike.

Iako smo u tom trenutku gotovo sigurni da ćemo ostati dosljedni svojim obećanjima, entuzijazam ubrzo opada, a volja za novim načinom života je sve manja. To nerijetko dovodi i do razočarenja u samoga sebe. Pitamo se da li je januar dobar period za velike odluke?

Naš sagovornik kaže kako januar ili bilo koji drugi mjesec jednako je (ne)pogodan za donošenje važnih životnih odluka.

“Kada donosimo važne odluke, pravimo planove i određujemo ciljeve I prioritete potrebno je da sagledamo sve trenutne okolnosti, procijenimo vlastite resurse i odredimo načine realizacije. U svemu tome mogu postojati stvari koje nismo predvidjeli, na njih trebamo biti spremni, jednostavno se dešavaju, ali naše vjerovanje da to možemo prevazići je vrijednije od svega”, rekao je za Radiosarajevo.ba psiholog Remzija Šetić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije