Korać: Vučić slavi Kinu, iako je pomoć platila Srbija, a avion čak EU!?

Faruk Vele
Korać: Vučić slavi Kinu, iako je pomoć platila Srbija, a avion čak EU!?
Foto: MC Beograd / Žarko Korać

Veliki je napor da se ova pandemija pretvori u političku priču, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba samostalni poslanik Skupštine Srbije, bivši potpredsjednik Vlade Srbije u mandatu pokojnog Zorana Đinđića i ugledni profesor na beogradskom Filozofskom fakultetu, prof. dr. Žarko Korać.

Profesor Korać to govori nakon što je Evropska komisija usvojila prijedlog o makrofinansijskoj podršci od tri milijarde eura za deset partnera iz procesa proširenja i EU susjedstva, kako bi im pomogla u borbi protiv ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, iz kojeg je izostavljena Srbija.

Sve zbog izbora

U Briselu kao objašnjenje navode da Srbija nije tražila vanjsku finansijsku pomoć.

Beogradska "Politika" danas sa naslovnice vrišti kako "zbog zahvalnosti Kini i Rusiji EU prijeti Srbiji".

"Srbija je do sada redovno aplicirala za pristupne fondove EU i dobijala ih je. I Kancelarija EU i druge institucije u Beogradu rade... Za mene je veliko iznenađenje da Srbija nije aplicirala za pomoć EU. Jer joj je ta pomoć obećana i to je već rečeno. Ambasador EU u Beogradu je rekao da je ta pomoć već određena, dio te pomoći koje će dobiti Srbija... Za mene ostaje nejasno šta se zaista dogodilo. Da li neko namjerno nije aplicirao, ili je došlo do neke birokratske greške", kaže Korać.

U međuvremenu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da Srbija nije ni tražila pomoć od EU, "jer je već uzela kredite od Svjetske banke i Centralne evropske banke po povoljnijim uslovima, nego što su pozajmice za koje je EU odobrila sredstva".
Korać dodaje kako ne vjeruje da Vučić može tako naglo da odbaci EU.

"Srpska privreda u potpunosti zavisi od EU, odnosno zemalja EU. Najviše donacija dolazi iz EU, to su milijarde za ovih 20 godina. Mislim da Vučić radi sve ovo zbog izbora. Čim se vanredo stanje ukine mi imamo parlamentarne izbore. Njegovo biračko tijelo jeste antievropsko. To su bivši radikali, sada ljudi koji zavise od režima, to je veliki dio biračkog tijela u Srbiji. On, po mome mišljenju, sve ovo potpuno smišljeno radi, da bi to biračko tijelo koje je antievropsko, antizapadno, bilo zadovoljno u ovog pandemiji. Dakle, da naši najveći prijatelji Kina i Rusija nama pomažu, a "truli Zapad" nas kažnjava", ističe sagovorik Radiosarajevo.ba.

Ipak, Korać dodaje kako su mediji u Srbiji pod kontrolom režima, a većina je takva, "pokazali naglašenu srdačnost prema Kini, što je pomalo apsurdno".

"Jer u ovom dijelu svijeta vlada mišljenje da Kina ima veliku odgovornost za ovu pandemiju jer je u početku prikrivala razmjere pandemije. Kad je došla pomoć u medicinskoj opremi iz Kine, Vučić je došao na aerodrom, sve bez maske ljubio tamo kinesku zastavu, egzaltirano se ponašao, na ivici suza... Na Twitteru je napisano: "Kada EU pošalje pomoć, onda nema ničega u medijima i nema ovakve egzaltacije predsjednika Srbije, a kad Kina pošalje pomoć to se jako naglašava. Ono što je zanimljivo jeste da je let platila EU i sve ostale avionske letove medicinske pomoći", podvlači Korać.

Hvala brate, Si

Štaviše, napominje Korać, veći dio "medicinske pomoći" Kine je uredno platila Srbija – iz budžeta!

"Čak je ministar Rasim Ljajić, koji se nije mnogo oglašavao na tu temu, u jednom trenutku rekao da je tu pomoć platila direktno Srbija iz svog budžeta. Kina jeste dala i neku pomoć i sama, ali je ostalo nejasno šta je Srbija platila, a šta dala Kina. List "Informer" koji je potpuno prorežimski u najgorem smislu te riječi, stavio je bilborde po gradu s porukom: "Hvala brate, Si", u znak zahvalnosti kineskom predsjedniku, što djeluje otužno. Onda treba da se zahvale svima koji su dali takvu vrstu pomoći. A to su dale i razne druge zemlje",govori nam ugledni profesor.

Problemi Rusije

Rusija je, s druge strane, dosta kasno poslala pomoć.

"Bilo je ovdje neko nezadovoljstvo, jer režim insistira da je Rusija drugi najveći prijatelj Srbije. Na kraju je došla ta pomoć Rusije. Rusija je pomoć i ranije mogla da pošalje, ali je podcjenjivala razmjere pandemije! Lično mislim da Rusija to više bi mogla da uradi, jer sama ima problem sa pandemijom, posebno u Moskvi. Rusi su dali dio zaštitne opreme, a došla je i vojna ekipa, naravno, da dezinfikuje gradove u Srbije", veli Korać.

Nadalje, zaključuje da ne vidi kao bi se okretanje Kini i Rusiji ekonomski isplatilo Srbiji.

"Vi se okrećete zemljama. Kina daje kredite sa oštrim ekonomskim uslovima, Rusija malo daje kredite, jer je u velikim ekonomskim teškoćama pogotovo sa ovom cijenom nafte. Tako da Vučić, takav kakav je, a mogao bih svašta nešto reći o njemu - manje više sve negativno - ima zrno racionalnosti i zna da ekonomski gledano gdje su primarni interesi Srbije", konstatirao je Korać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije