Zapošljavanje osoba s invaliditetom: Ria Jurić istražuje u Muzeju grada Zenice

Anadolija
Zapošljavanje osoba s invaliditetom: Ria Jurić istražuje u Muzeju grada Zenice
AA / Ria Jurić
Zeničanka Ria Jurić je uspješno savladala prepreke uzrokovane invaliditetom.

Postala je diplomirana historičarka, a priliku da istražuje i završi pripravnički staž dobila je u Muzeju grada Zenice gdje radi na stručno-istraživačkom radu. Ria je u zenički muzej došla zahvaljujući programu zapošljavanja osoba s invaliditetom, a koji se finansira iz federalnog Fonda za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom

"Trenutno radim kao pripravnik u Muzeju grada Zenice, historičarka sam. Moj projekt i zadatak je stručno-istraživački rad 'Historija školstva na području grada Zenice u periodu od 1990-2015. godine. Kao i svaki početnik, obučavana sam. Na početku kad sam se upoznavala, projekat i rad je bio zaista težak, međutim, kako je vrijeme prolazilo i kako sam se uhodala, projekat je postao puno jači", rekla je Jurić.

Projekat na kojem radi Ria Jurić je stručno-istraživački rad pod mentorskim vođenjem muzejskog pedagoga Lejle Agić. Projekat predstavlja potencijalnu publikaciju čija je ideja zahtjevala sistematični rad s većim vremenskim periodom proučavanja, a u sklopu rada obuhvaćene su 23 osnovne i 11 srednjih škola sa područja grada. Projekat će biti i okosnica budućeg rada za stručni ispit za kustosa Rie Jurić, pri završetku pripravničkog rada.

Za uvjete u muzeju, Ria je rekla kako ima sve što joj je potrebno. Svoje dane provodi u prostoru biblioteke muzeja gdje istražuje i selektira podatke koje je prikupila, ali i druži sa svojim kolegama: "Došla sam preko Fonda za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Direktor Adnadin Jašarević bio je jako ljubazan i primio me. U muzeju imam sve što mi treba, i više od toga."

Jašarević je rekao kako se Fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom slabo koristi, što onemogućuje ove osobe da ostvare svoj puni potencijal.

"Zahvaljujući Fondu mnoge osobe s invaliditetom u Federaciji BiH dobile su priliku da odrade svoj pripravnički rad, a neke i da dobiju stalno zaposlenje. Ovaj Fond je značajan za nas, mada ga ne koristimo koliko treba i nekad mi se čini da zaziremo od osoba sa invaliditetom i ne dopuštamo da ispune svoj puni potencijal, koliki god da je on. Koliko sam upoznat, u našoj državi svaka deseta ili jedanaesta osoba u BiH ima određenu dozu invaliditeta, a ove osobe se moraju uključiti u društvo, ne možemo ih ostaviti po strani, kao da nisu naši", rekao je Jašarević. 

On je razgovarao s tetkom Rie Jurić, koja skrbi o njoj. Tada je saznao da je Ria završila prvi stepen studija za historičarku te su odlučili da je prihvate kao pripravnicu. 

"Ria se brzo uklopila u kolektiv, snašla se i mnogo se otvorenije ponaša. Što je najvažnije, radi značajan posao, jer ovim projektom o zeničkom školstvu se sustavno nikada niko nije bavio. Ona je bila strpljiva, ide na teren u škole, prikuplja podatke što me fasciniralo, Ria koristi naučne metode u svom radu, što je danas, nažalost, rijetkost. Dobijamo gomilu studenata koji nisu nikad čuli za naučni metod, a ona radi ozbiljno i veoma sam zadovoljan. S vremenom, kad u potpunosti prikupi podatke i selektira ih, objavit ćemo knjigu o zeničkom školstvu autorice Rie Jurić. Ona pohađa i studij za arheologisticu, uporna je i radi i nema razloga da neko bude njom nezadovoljan", rekao je Jašarević. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije