Zakon o JMBG konačno u proceduri

Radiosarajevo.ba
Zakon o JMBG konačno u proceduri


Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović kazao je danas Feni da je, zajedno s kolegama Senadom Šepićem (SDA), Mirsadom Đugumom (SBBBiH), Mladenom Ivankovićem Lijanovićem (Narodna stranka Radom za boljitak) i Berizom Belkićem (Stranka za BiH), uputio u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

''Nas pet je potpisalo ovaj zakon i predložili smo da se on razmatra sutra na sjednici Predstavničkog doma u hitnoj proceduri'', kazao je Magazinović.

Pojašnjavajući zbog čega je predloženo razmatranje po hitnoj proceduri, kazao je da je Ustavni sud BiH donio odluku da član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju nije u skladu sa Ustavom BiH.

''Radi se o članu zakona koji je praktično spisak općina u BiH koje su razvrstane u registre u kojima se pohranjuju jedinstveni matični brojevi. U međuvremenu, od usvajanja ovog zakona 2001. godine neke od tih općina su ukinute ili su promijenile ime'', kazao je Magazinović.

Podsjetio je da je tada, 2001. godine, bilo puno općina sa dvojnim nazivima tipa Ilidža/Srpska Ilidža, Odžak/Vukosavlje, Goražde/Srpsko Goražde, Foča/Srbinje...

''Ono što je Ustavni sud zahtijevao jeste da se član 5. Zakona prilagodi faktičkom stanju, dakle aktuelnim imenima općina koje su kroz ovo vrijeme promijenjene. Nakon što u odgovarajućem vremenskom roku član 5. Zakona nije promijenjen, Ustavni sud je donio rješenje kojim se ovaj član stavlja van snage'', kazao je Magazinović.

On ističe da je tu zapravo nastupio najveći problem i to je ono što je već poznato, da djeca zbog stavljanja ovog člana van snage ne mogu dobiti jedinstveni matični broj i zdravstveno osiguranje.

''Ili da kažem, možda malo grubo, kada je u pitanju jedinstveni matični broj, ta djeca ne postoje'', kazao je Magazinović.

Podsjetio je da je prošle godine bio jedan pokušaj promjene zakona, ali on nije dobio podršku ''iz razloga što se nije bavio isključivo onim što je sud zahtijevao, da se usklade nazivi općina sa stvarnim nazivima nego se to možda pokušalo iskoristiti da se takozvani registri u kojem su svrstane pojedine općine i matični brojevi vezani za te općine, dijele između ostalog i po entitetskoj osnovi''.

''Podsjetit ću da sistem registara matičnih brojeva postoji od 1976. godine i nikada do sada niko nije problematizirao ovaj sistem, niti je evidentirano da postoji ikakav problem.

Imajući u vidu faktički problem koji postoji na terenu i koga bi trebali da smo svi svjesni, a to je da djeca ne mogu dobijati matične brojeve, predložili smo ovaj zakon koji je po svojoj složenosti vrlo jednostavan'',  kazao je Magazinović te dodao da su predložili da se on razmatra u hitnoj proceduri.

''Posebno me obradovala informacija koju sam dobio da je i kolega Krstan Simić u Domu naroda predložio također razmatranje ovog zakona po hitnoj proceduri. Njegov je zakon u suštini identičan ovome, dakle bez promjene registara, samo sa izmjenama nepostojećih općina ili izmjenama imena općina koje su u međuvremenu promijenile ime'', navodi Magazinović.

Naglašava kako mu to daje za pravo, zajedno sa kolegama koji su pored njega predlagači ovog zakona u Predstavničkom domu, da se nada "da ćemo vrlo brzo i efikasno promijeniti ovaj zakon i time ispuniti odluku Ustavnog suda i riješiti evidentni problem koji postoji na terenu, a tiče se dodjele jedinstvenih matičnih brojeva".

''Presuda Ustavnog suda se odnosi isključivo na član 5. Zakona i praktično tom odlukom se nama daje zadatak da član 5. izmijenimo na način da u njemu pobrojimo aktuelne nazive općina u BiH. Mi smo isključivo to uradili onako kako je zahtijevao Ustavni sud BiH, bez promjene sadržaja registara, odnosno bez mijenjanja rasporeda općina u pojedinim registrima'', kazao je Magazinović Agenciji Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije