Nenad Čičin-Šain: 'Odluka Akademije podigla gledanost filma Kiss the Future. Idemo po Grammy'

0
Radiosarajevo.ba
Nenad Čičin-Šain: 'Odluka Akademije podigla gledanost filma Kiss the Future. Idemo po Grammy'
FOTO: Radiosarajevo.ba / Matt Damon i Nenad Čičin-Šain

Američka filmska akademija odbila je tokom ove sedmice molbu producenata Matta Damona, Bena Afflecka i drugih tvoraca filma Kiss the Future, koji govori o opsadi Sarajeva, da preispita svoju odluku prema kojoj dokumentarni film nije prihvatljiv za Oscara.

Dokumentarni film Kiss the Future reditelja Nenada Čičina-Šaina, postao je izuzetno intrigantan za američku javnost, posebno u kontekstu aktuelnog rata u Ukrajini.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je reditelja Nenada Čičina-Šaina, da bi nam dao svoj prvi komentar nakon odluke filmske akademije.

Sutra tužna kolona sanitetskih vozila u čast Aldina Subašića

Sutra tužna kolona sanitetskih vozila u čast Aldina Subašića

"Kontroverza koja se pojavila vezana za Kiss the future enormno je podigla interesovanje za ovaj dokumentarac. Film je trenutno na drugom mjestu koje uključuje podatke sa 72 streeming kanala. Iduće sedmice očekujemo da bude prvoplasirani.

Za nas je važno da ovaj film bude viđen i da bude ogromno povećan globalni auditorij. Za film je ispalo bolje nego da je uvršten u zvaničnu konkurenciju. Pravna bitka producentske kuće i dalje traje.

Ako znamo da Oscar ima gledanost 19,5 miliona ljudi, a Grammy 16,9 miliona... onda - idemo po Grammy", kazao je Nenad Čičin-Šain za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Kiss the Future je nagrađivani film, koji istražuje opsadu Sarajeva 1990-ih i kako su stanovnici grada crpili inspiraciju iz muzike legendarnog benda U2 usred opsade, prikazan je u više od 130 američkih kina širom zemlje, daleko nadmašujući kinodistribuciju većine dokumentaraca.

Ovaj dirljiv i inspirativan film istražuje underground umjetnički i muzički pokret koji je nastao u Sarajevu tokom rata 1990-ih, nudeći duboko emotivni prikaz odlučnosti Sarajlija da zadrže svoj nezavisni duh usred potpune opsade.

Za kraj razgovora za portal Radiosarajevo.ba, reditelj Nenad Čičin-Šain je parafarazirao Bonu Voxa:

"Let’s be punks!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije