Zagađen zrak rizik za javno zdravlje u KS: Bolji prijevoz može donijeti promjenu

Radiosarajevo.ba
Zagađen zrak rizik za javno zdravlje u KS: Bolji prijevoz može donijeti promjenu
Foto: Radiosarajevo.ba / Panel-diskusija u Sarajevu

Sarajevo je često među najzagađenijim glavnim gradovima na svijetu. Premda je saobraćaj glavni doprinos ovom problemu, on može biti i dio rješenja.

Evropska sedmica mobilnosti: Gradovi bez automobila

U sklopu EUROPEANMOBILITYWEEK 2019, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je danas otvorio javnu diskusiju na temu kako riješiti problem kvalitete zraka i saobraćaja u Sarajevu.

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BIH, govorio je govoreći o važnosti održive mobilnosti u gradu. Događaj i ishod razgovora, također će dodatno oblikovati razvoj Plana održive urbane mobilnosti (SUMP) za Grad Sarajevo, koji je u toku, a podržava ga GIZ, kroz Otvoreni regionalni fond Jugoistočna Europa – Energetska učinkovitost, u ime njemačke vlade. SUMP prati participativni i holistički pristup planiranju gradskog saobraćaja, stavljajući u focus ljude i kvalitetu života. 

Institucije koje podržavaju aktivnosti reforme čistog zraka i saobraćaja u Kantonu Sarajevo davale su sljedeće izjave: 

Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo je rekao: "Indeks zagađenosti u Sarajevo u zimu prošle godine je iznosio 393, što je okarakterizirano kao izuzetno opasno. Problem zahtjeva strateško rješavanje i mi smo započeli sa projektima toplifikacije objekata, što će smanjiti potrošnju energije, nabavljamo suvremenu opremnu za mjerenje onečišćenja zraka kojom će upravljati Mašinski fakultet u Sarajevu, tokom najzagađenijih dana koji nas čekaju za nekoliko mjeseci, ulice će se sapirati posebnim rastvorom koji umanjuju posljedice zagađenja. Procjenjuje se da bi se na ovaj način moglo postići i do 30 posto manje prisustvo čestica u zimskom periodu. Svakako planiramo i konkretne mjere kad govorimo o gradskom saobraćaju itd." 

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH je izjavio: "EU radi na poboljšanju kvalitete zraka i imamo mnogo dokazanih rješenja u gotovo svim područjima koja doprinose zagađenju zraka. Jasno je da nijedna osoba, grupa, grad, država ili regija ne može sama riješiti problem. Trebamo snažne obaveze i akcije od sviju: vlada, čelnika zajednice, gradonačelnika, civilnog društva, privatnog sektora i pojedinaca, te poduzeti inovativne pristupe i mjere za rješavanje ovog složenog problema." 

Matthew Field, britanski ambassador u BiH navodi: “Britanska ambasada u Sarajevu snažno podupire napore Kantona Sarajevo na rješavanju pitanja kvaliteta zraka i poboljšanju javnih usluga, uključujući javni prijevoz. Ponosni smo što podržavamo razvoj prve Strategije javnog prijevoza za Kanton Sarajevo i pomažemo u i rekonstrukciji i ulaganjima u Javni prijevoz (GRAS).” 

Sanda Midžić Kurtagić, GCAP lokalni coordinator u Sarajevu pri EBRD, je naglasila:

„Zeleni akcioni plan Kantona (The Green Cantonal Action Plan - GCAP) prepoznaje zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo kao jedan od njegovih ključnih problema i prioriteta. S obzirom da se zagađenje zraka ne može u potpunosti riješiti izgradnjom novih cesta, Kanton Sarajevo mora u potpunosti promijeniti svoj pristup i odnos prema saobraćaju, posebno javnom i nemotorizovanom načinu prijevoza. Transport je ključno područje GCAP-a, sa značajnim brojem projekata koji bi trebali rezultirati smanjenjem emisije. “ 

Anna Loffing, stručnjak za održivu mobilnost pri SEE Change Net Fondaciji i stručnjak u Centru za međunarodnu migraciju i razvoj u Njemačkoj (CIM) je izjavila: “Kada je SEE Change Net pitao građane i partnere o njihovoj viziji Sarajeva u 2030.godini, čisti zrak je naveden jednim od kljičnih pitanja za kvalitetu života u gradu. Jedan važan instrument za postizanje ov vizije je Plan idržive urbane mobilnosti (SUMP), koji se trenutno razvija u projektu koji provodi GIZ.”

Sudionici panel diskusija i prezentacija su: Adnan Šteta (ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo), Muamer Kukan (Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo), Emir Hota (Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo), Hajrudin Omerbegović (Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo), Dubravka Bošnjak (GIZ ORF-EE), Colin Brader (Canton Sarajevo Public Transport Strategic Lead, CEO of Integrated Transport Planning Ltd, projekat finansiran od strane UK), Nisad Selimović (Giro di Sarajevo), Ahmed Ćerimović (Nextbike Sarajevo) i Boran Pikula (Mašinski fakultet, Univerzitet u Sarajevu).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije