Za šest godina izgubili smo najmanje 33.000 učenika: Nestaje prvačića

M. R. S.
Za šest godina izgubili smo najmanje 33.000 učenika: Nestaje prvačića
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo: Prvi dan nove školske godine

Ako smo mislili da je prošla školska godina bila alarmantna jer je u prve razrede osnovnih škola u FBiH bilo upisano 609 prvačića manje nego godinu prije, prevarili smo se.

Ove godine razlika je veća. Osnovnu školu upisalo je 1.010 prvačića manje nego prošle godine, što su podaci koje je nedavno objavilo Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH.

Tužna statistika BiH: Sve je manje djece upisane u škole

Pozitivne brojke, odnosno više upisanih prvačića, ove godine bilježe se samo u Bosansko-podrinjskom kantonu, a pitanje je koliko je i to pozitivno ako se uzme u obzir da je u ovom kantonu u prve razrede osnovnih škola upisano tek 48 učenika više nego lani.

Trend manje upisanih osnovaca, ali i srednjoškolaca se nastavlja, s tim da je sve izraženiji. Tako smo u FBiH od školske 2014/2015. godine do danas izgubili čak 12.585 osnovaca i oko 21.000 srednjoškolaca.

I u RS-u je, prema informacijama, upisano 438 prvačića manje.

Sociolog migracija Amer Osmić - undefined

Foto: Privatni album: Sociolog migracija Amer Osmić

„Trend odlazaka je intenziviran za 50 odsto. Želja za odlaskom ne hvata više samo mlade, već cijele porodice. Najčešće ljudi idu u Njemačku, a tamo kada ode jedan član porodice, treba godina da se završi proces spajanja porodica. S obzirom da idu i u ovoj godini, možemo očekivati jasan pad broja upisane djece i dalje“, kazao je za Radiosarajevo.ba sociolog migracija Amer Osmić.

Dodao je da je u prošloj godini iz BiH otišlo više od 56.000 stanovnika, što znači da su svaki dan zemlju napuštala 154 građanina, što je izgubljen cijeli jedan grad radno sposobnih ljudi.

„Ne znam više koji signal poslati donosiocima odluka da se počne rješavati ovaj problem“, ukazao je Osmić.

Puste škole, sudeći prema podacima Ministarstva obrazovanja FBiH o broju upisanih, najvidljivije su u Unsko-sanskom kantonu. U prošloj godini na području ovog kantona zatvorene su tri, a u ovoj čak pet područnih škola.

Zehra Hadžić - undefined

Foto: RTV USK: Zehra Hadžić

„Kako odlaze djeca, tako idu i prosvjetni radnici jer ne žele više strahovati hoće li imati mogućnost da rade“, istakla je za naš portal Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK.

Kazala je da od 2010. nije bilo konkursa kojim se na neodređeno vrijeme traži nastavnik.

„Škola u Cazinu u kojoj radim imala je više od 800 đaka. Spala je na 400. Ako se nastavi trend iseljavanja, ne krene privreda, ako ostanu nepotizam i politička nesigurnost kakvu imamo jer smo mi kanton koji je najčešće mijenjao vladu, ne piše nam se dobro i bojim se da će se početi zatvarati ne samo područne, već i centralne škole“, upozorila je Hadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije