Za nepunih 48 sati skupljen novac za liječenje Evelina: Slijedi najteža bitka

S. H.
Za nepunih 48 sati skupljen novac za liječenje Evelina: Slijedi najteža bitka
Građani Bosne i Hercegovine, ali i oni u dijaspori, podigli su se na noge kako bi pomogli da se prikupi novac za liječenje sedmogodišnjeg dječaka Evelina Alajbegovića iz Kaknja.

Za nepunih 48 sati prikupljen je iznos od 130.000 KM potrebnih za liječenje tumora na mozgu od kojeg boluje maleni Evelin.

Ove informacije potvrdio je za Radiosarajevo.ba načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra čija je gesta oduševila Bosnu i Hercegovinu kada je otkazao javni doček Nove godine u Kaknju, a sredstva namijenjena održavanju dočeka usmjerio za liječenje mladog sugrađanina.

"Za nepunih 48 sati nakon što je pokrenuta aktivnost prikupljanja sredstava, bh. javnost, a i šire, odazvala se pozivu da pomognemo sedmogodišnjem Evelinu i u vrlo kratkom vremenu su prikupljena sredstva. Bilo je potrebno 130.000 KM, ali evo na jutrošnjem izvodu je taj iznos preko 150.000 i vjerovatno će se još povećavati zbog uplata koje dolaze iz inostranstva. Ja kao načelnik Općine, kao jedna kockica u mozaiku ove humane priče, imam obavezu i potrebu i zadovoljstvo da se zahvalim svim onima koji suosjećaju ovaj bol s porodicom Alajbegović i da se zahvalim svima onima koji su uplatili donacije, a zaista je veliki broj i fizičkih lica i privrednih subjekata. Sredstva koja je izdvojila Općina zaista su simbolična i uopće nisu vrijedna pažnje u odnosu na sve ono što su drugi uradili, što su uradila djeca u školama itd, i ne samo Kaknja nego iz cijele Bosne i Hercegovine", rekao je za Radiosarajevo.ba načelnik Mandra, skrenuvši pažnju da publicitet zbog geste koju je napravila Općina njemu nije prijatan, ali da će istrpjeti i to i da su zadovoljni ako je gesta bila u marketinškoj službi da se akcija bolje provede, kao i to što su ljudi prepoznali tu humanu gestu.

Prema nekim informacijama, najveći broj uplata stigao je iz Sarajeva, Bihaća, Ljubuškog, s Pala, iz cijele Bosne i Hercegovine.

"Naše misli i molbe usmjerene su na ozdravljenje Evelina Alajbegovića", rekao je Mandra za Radiosarajevo.ba, te se zahvalio svim ljudima koji su se odazvali humanitarnoj akciji, naglasivši da su učinili veliko dobro.

Kontaktirali smo i Edina Bjelopoljaka iz Udruženja poslodavaca Kaknja koji su učinili najveći posao u ovoj humanitarnoj akciji kako bismo saznali više informacija o tome kada će dječak otići na liječenje s obzirom na to da su sredstva prikupljena.

"Jedna etapa je završena, slijedi najteža", rekao je za Radiosarajevo.ba Edin Bjelopoljak, te da će dječak otići na operaciju nakon što mu se poboljša zdravstveno stanje.

"Avionski prijevoz iz Minhena je spreman. Početkom naredne sedmice očekuje se snimanje CT-a nakon čega će biti odlučeno gdje Evelin ide na operaciju, a operirat će ga vrhunski stručnjaci ili iz Hannovera, Berlina ili Istanbula", rekao je Bjelopoljak za Radiosarajevo.ba.

U razgovoru s Bjelopoljakom uvidjeli smo da se humana ekipa iz Kaknja brine o liječenju dječaka Evelina, ne samo o novcu. Brinu se o izboru ljekara, sudskim tumačima itd, te poručuju da će nastaviti pomagati kako svojim sugrađanima u Kaknju, tako i ostalim građanima u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije